Xiaomi melancarkan teknologi pengecasan magnetik baru

Gergasi elektronik CinaXiaomi melancarkan teknologi pengecasan tanpa wayarMinggu ini dipanggil “Induktor Kecil + Magnetic Suction” dan termasuk pengecas tanpa wayar magnet ultra tipis (30W) dan pengecas tanpa wayar magnet penyejukan aktif (50W). Namun, Xiaomi juga menyatakan bahawa teknologi ini berada di tahap “pra-penyelidikan”, dengan mengatakan bahawa ia mungkin tidak dihasilkan secara besar-besaran atau dikomersialkan dalam waktu dekat.

Menurut perincian teknikal yang diberikan oleh Xiaomi, pengecas menyokong pengecasan tanpa wayar magnetik. Melalui daya magnet, gegelung pemancar dan gegelung penerima pengecasan tanpa wayar boleh diketatkan, yang mempunyai ciri-ciri saiz kecil, interaksi berkesan, putaran komprehensif, dan tiada halangan. Syarikat itu percaya bahawa teknologi pengecasan tanpa wayar akan menjadi aspek penting dalam evolusi masa depannya. Walau bagaimanapun, medan magnet yang kuat dengan mudah boleh menyebabkan arus gegelung menjadi tepu. Di samping itu, pengecasan tanpa wayar magnetik lebih cenderung menyebabkan suhu modul terlalu tinggi pada akhir penghantaran dan akhir penerimaan, jadi sukar untuk mencapai kuasa tinggi melalui pengecasan magnetik.

xiaomi
(Sumber gambar: Xiaomi)

Untuk menyelesaikan masalah ini, Xiaomi menghabiskan dua tahun untuk mengembangkan teknologi “induktor kecil + tarikan magnetik”. Ia menggunakan gegelung induktor kecil untuk merasakan tenaga pada akhir penghantaran. Saiz gegelung penerima dalam teknologi ini hanya satu pertiga daripada saiz yang lebih tradisional. Di bawah keadaan yang sama, kehilangan tenaga boleh dikurangkan kepada lebih daripada separuh gegelung tradisional. Sebagai tindak balas kepada suhu modul yang tinggi, syarikat itu merancang pengecas tanpa wayar magnet ultra tipis dan pengecas tanpa wayar magnetik penyejukan aktif.

Antaranya, pengecas tanpa wayar magnet ultra tipis Xiaomi mempunyai kuasa 30W dan mampu mengecas bateri 5000mAh dalam 86 minit. Badan ringan dan nipis dilengkapi dengan 17 teras pelbagai cincin. Ia menyokong penyerapan magnet 360 darjah, sudut boleh laras, sesuai untuk senario penggunaan skrin mendatar dan menegak, dan bebas halangan semasa mengecas. Dengan penyerapan super 800G, ia dapat mengecas peranti dengan stabil yang beratnya sekitar empat kali ganda daripada telefon pintar biasa. Di samping itu, ia akan menyesuaikan kuasa pengecasan dengan bijak mengikut suhu telefon pintar, dan akan menyediakan beberapa langkah keselamatan.

Lihat juga:Xiaomi sasar jadi pengeluar telefon pintar terkemuka China dalam tempoh tiga tahun

Untuk aplikasi yang lebih intensif, Xiaomi juga memperkenalkan pengecas tanpa wayar magnetik penyejukan aktif. Seperti pengecas yang diperkenalkan sebelum ini, ini nipis dan ringan, dilengkapi dengan 17 teras pelbagai cincin, yang boleh diselaraskan 360deg. Ia menggunakan teknologi Semiconductor Refrigeration untuk menyejukkan telefon pintar dan suhu permukaan boleh dikurangkan sebanyak 20°C dalam masa 1 minit sahaja. Selain itu, kuasa pengecasan ditingkatkan lagi kepada 50W, membolehkan bateri 5000mAh dicas sepenuhnya dalam masa 49 minit.