Xiaomi menafikan kebenaran Mi Store Portugal untuk menerima pembayaran cryptocurrency

Jurucakap syarikat gergasi teknologi China Xiaomi mengumumkan melalui Weibo pada hari Jumaat bahawa kedai Xiaomi Portugal menerima pembayaran cryptocurrency tanpa kebenaran rasmi. Kedai Portugis pihak ketiga yang beroperasi secara bebas di kawasan tempatan tidak ada kaitan dengan operasi Kumpulan Xiaomi.

Menurut laporan sebelumnya oleh laman web blockchain dan cryptocurrency U.Today, Mi Store Portugal, yang disebut “peruncit rasmi” Xiaomi, baru-baru ini mula menyokong pembayaran cryptocurrency.

Kedai itu mengumumkan di akaun media sosial rasminya bahawa sejak itu pengguna dapat membeli telefon pintar, pembersih vakum, jam tangan pintar, skuter elektrik dan peranti Xiaomi lain dengan Bitcoin, Ethereum, Tether, Dash atau Token Utrust, token asli yang dikembangkan oleh penyedia perkhidmatan pembayaran cryptocurrency Switzerland Utrust.

U. hari ini menyatakan bahawa Portugal dianggap sebagai negara yang paling mesra cryptocurrency di Eropah kerana dasar percukaiannya, dan tidak menghairankan bahawa Xiaomi memilih negara ini sebagai platform ujian untuk pembayaran digital.

Pedro Maia, ketua pemasaran Portugis di Mi Store, berkata, “Kami berharap semua peminat teknologi sejati dapat menggunakan’wang paling teknikal’ semasa untuk membeli peranti elektronik kegemaran mereka.”

Lihat juga:Bitcoin menjunam setelah China mengeluarkan larangan baru mengenai perdagangan cryptocurrency

Laporan kewangan Xiaomi untuk separuh pertama tahun 2020 menunjukkan bahawa pendapatannya dari pasaran luar negara melebihi 50% untuk pertama kalinya, dan penjualan telefon pintarnya berada di antara lima teratas di 47 pasaran di seluruh dunia.