Xiaomi mengumumkan paten pemanduan autonomi baru

Xiaomi Automotive Technology Co., Ltd. mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah memperolehPaten mengenai “kaedah pemanduan autonomi, peranti, peranti elektronik dan media penyimpanan”.

Gambaran keseluruhan paten menjelaskan bahawa kaedah itu termasuk memperoleh bingkai imej untuk terus dikesan, ditangkap, dan dikenal pasti oleh modul kamera kenderaan. Ia juga termasuk menentukan kehadiran dan kedudukan objek sasaran dalam setiap bingkai, objek sasaran adalah lampiran yang ditetapkan untuk kenderaan di hadapan. Akhir sekali, kaedah ini termasuk menentukan keadaan jalan berdasarkan kedudukan objek sasaran dan kawalan kenderaan, dan jika objek sasaran wujud dalam sekurang-kurangnya dua bingkai, membolehkannya melakukan tindakan memandu yang sepadan.

Xiaomi sebelumnya mengumumkan paten untuk “kaedah kawalan kenderaan, peranti, media penyimpanan, peranti elektronik dan kenderaan”.

Xiaomi sebenarnya telah membuat persiapan besar untuk membina kereta. Menurut data pendapatan Xiaomi untuk suku pertama 2022, syarikat itu membelanjakan 425 juta yuan ($63.3 juta) untuk perniagaan inovatif seperti kereta elektrik pintar pada suku pertama.

Lihat juga:Xiaomi melabur dalam syarikat casis kawalan wayar Tongyu Automobile

Penyedia IP SaaS Zhihuiya menilai bahawa pada suku pertama 2021, penilaian paten Xiaomi di seluruh bidang automotif melebihi AS $100 juta. Xiaomi mempunyai lebih dari 800 paten berkaitan automotif dalam bidang rangkaian komunikasi tanpa wayar, pemprosesan data, penghantaran maklumat digital, komunikasi gambar, sistem kawalan lalu lintas, jarak dan navigasi.

Menurut Presiden Xiaomi Wang Xiang, perniagaan automotif syarikat itu kini mempunyai pasukan R&D lebih dari 1,000 orang dan merancang untuk mencapai pengeluaran besar-besaran pada separuh pertama 2024.