Xiaomi mungkin membina kilang kereta sendiri

BloombergLaporan terdahulu berkataXiaomi berunding dengan BAICUntuk menghasilkan kenderaan elektrik bagi pihaknya, kerana kelewatan mendapatkan lesen pembuatan bebas. Walau bagaimanapun, menurut laporan yang dibuat olehTeknologi SinaPada 1 September, dua sumber mendedahkan bahawa Xiaomi Motors kemungkinan besar tidak akan memperoleh kilang BAIC, dan juga tidak berniat menggunakan model pengeluaran pengecoran, tetapi membina kilang sendiri.

Gergasi teknologi China itu mengumumkan pada November 2021Ibu Pejabat Automotif XiaomiIa akan menetap di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing dan membina sebuah kilang dengan pengeluaran tahunan 300,000 kenderaan lengkap dalam dua fasa.

Sebagai tambahan, kenderaan kejuruteraan Xiaomi telah selesai, dan integrasi perisian dapat diselesaikan sekitar pertengahan Oktober, dan berbagai ujian akan dimulai pada waktu itu.

Sumber itu juga mendedahkan bahawa Yu Liguo telah mengisi salah satu peranan penting pasukan pembuat keputusan Xiaomi. Bergabung dengan Xiaomi pada separuh kedua tahun 2021. Sejak Januari 2022, dia akan berkhidmat sebagai naib presiden Xiaomi Automobile dan komisaris politik ibu pejabat Xiaomi Automobile Beijing, yang bertanggungjawab untuk pengurusan yang komprehensif, organisasi perniagaan khas, dan pengembangan bakat.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun mengambil gambar kumpulan dengan kenderaan ujian bebas syarikat

Sebelum bergabung dengan Xiaomi, Yu berkhidmat sebagai timbalan pengurus besar eksekutif Kumpulan BAIC dan presiden bahagian Arcfox dalaman Kumpulan BAIC. Pengasas Xiaomi, Lei Jun telah pergi ke kedai jenama Arcfox di Beijing untuk memandu uji. Pada masa itu, terdapat khabar angin bahawa Lei Jun ingin membeli kilang kereta dari pembuat kereta lain. Khabar angin itu berlanjutan hingga Oktober 2021, dengan sasaran pemerolehan termasuk kilang Hyundai No. 2 Beijing dan kilang Borgward.