Xiaomi sahkan pengeluaran telefon pintar di Vietnam

MenurutNikkeiPada 5 Julai, syarikat elektronik pengguna China Xiaomi telah mula menghasilkan telefon pintar di Vietnam. Jurucakap Xiaomi bertindak balasGlobal TimesPada hari Selasa, pengesahan itu benar.

Jurucakap itu mengatakan bahawa kilang Vietnam telah siap dan dimasukkan ke dalam pengeluaran pada bulan Jun 2021, dan telefon pintar Xiaomi yang dihasilkan oleh syarikat pengecoran Vietnam akan mula dijual pada bulan Jun tahun ini. Dia juga menekankan bahawa walaupun Xiaomi mempunyai rantaian bekalan global, rantaian bekalan China selalu menjadi yang paling penting.

Xiaomi mempercayakan pengeluaran ke kilang DBG Technology OEM di Hong Kong, lapor Business Standard India pada hari Rabu. Selain telefon pintar, ia juga akan menghasilkan pelbagai komponen seperti peranti pemindahan data dan papan litar.

Pegawai Xiaomi menambah bahawa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, disebabkan oleh wabak dan kenaikan kos logistik import dan eksport, kos penghantaran di pasaran Asia Tenggara telah meningkat. Syarikat itu berkata ia akan bekerjasama dengan rakan kongsi untuk melaksanakan pengeluaran tempatan berdasarkan strategi untuk mengurangkan kos peredaran dan meningkatkan kecekapan bekalan.

Beliau berkata, telefon pintar Xiaomi yang dihasilkan di kilang di Vietnam itu bukan saja akan dibekalkan untuk pasaran tempatan Vietnam, malah negara Asia Tenggara lain seperti Thailand dan Malaysia.

Lihat juga:Xiaomi buat telefon pintar di Vietnam

Xiaomi menekankan bahawa kilang Vietnam hanyalah salah satu susun atur produk syarikat di Asia Tenggara, dan itu tidak bermaksud bahawa keseluruhan rantaian pengeluaran dan bekalan akan berpindah ke Vietnam. Xiaomi telah berkeras untuk memperkasakan syarikat rantaian bekalan China untuk berkembang dan melabur dalam teknologi China selama bertahun-tahun. Kadar penyetempatan bahagian dan teknologi telefon bimbit Xiaomi dan produk rantaian ekologi terus meningkat selama bertahun-tahun. Pada masa ini, tidak ada negara di luar negeri yang dapat menggantikan kelompok rantaian bekalan China. Ini harus menjadi konsensus seluruh industri.