Xiaomi untuk menyahaktifkan abbit tersembunyi haiwan peliharaan blockchain pada 1 Mac

Abbit tersembunyi (jiāmító) ialahProduk blockchain yang dilancarkan oleh gergasi elektronik China Xiaomi pada tahun 2018Pada hari Khamis, pengumuman laman web rasmi firma itu mengatakan: “Pada masa ini, masih banyak ruang untuk peningkatan dalam fungsi dan permainan abbit Cain, dan oleh itu penyesuaian besar harus dilakukan. Abbit Cain (termasuk semua ciri-cirinya) secara rasmi akan dilancarkan di luar talian pada 1 Mac 2022, 00:00:00”.

Menurut laman web rasminya, semua abbit yang disulitkan direkodkan dengan cara yang terdesentralisasi, menjadikannya unik. Sebaik sahaja dimiliki oleh pengguna, tiada siapa yang boleh menyalin, mengubah suai atau memusnahkannya. Penampilan abbit tersembunyi pengguna secara rawak digabungkan dengan pelbagai “gen”. Setiap gen mempunyai dua sifat, iaitu “jarang” dan “biasa”.

xiaomi
(Sumber gambar: Xiaomi)

Bilangan dan jenis gen yang berbeza yang dimiliki oleh arnab kod akan menentukan tahapnya, dan arnab digital pengguna boleh menjadi “legenda”,” epik”, “unik”,” jarang “dan” biasa”.

Sebagai haiwan kesayangan maya, arnab kata laluan bukan sahaja dapat berbual dengan pemiliknya, tetapi juga keluar dari semasa ke semasa, bertemu netizen, jatuh cinta dengan arnab digital lain, melahirkan anak, mengambil bahagian dalam sidang media dan sebagainya.

Semasa melancarkan produk utama, Xiaomi pada masa itu juga mengeluarkan mata wang maya sendiri “mólé” (mólé), yang dapat diperoleh dengan mengumpulkan kunci ini. Di samping itu, Xiaomi telah mengawasi “biji beras” dengan ketat untuk mengelakkan risiko polisi. “Perjanjian Perkhidmatan Pengguna Cryptosystem” menekankan bahawa pengguna tidak boleh menggunakan perkhidmatan yang berkaitan dengan cryptosystem untuk pembiayaan atau terlibat dalam perkhidmatan pertukaran antara cryptosystem, poin, dan mata wang maya. Perkhidmatan harga dan perantara maklumat untuk cryptosystem dan mata juga dilarang. Pengguna tidak boleh terlibat dalam sebarang aktiviti yang dilarang oleh undang-undang, peraturan dan dasar.

Lihat juga:China NFT Weekly: NFT Baru Terhangat