Xiaopeng akan melancarkan kereta baru tahun depan untuk bersaing dengan Tesla Y-jenis

Dalam panggilan persidangan setelah laporan kewangan suku kedua dikeluarkan pada 23 Ogos, Xiaopeng Motors berkata:Ini akan mempercepatkan pelancaran produk baruHarga berkisar antara $150,000 hingga $500,000 ($21,850 hingga $72,838). Pembuat kereta elektrik China akan melancarkan kelas B dan kelas C tahun depan untuk menyamai model Tesla Model Y.

Kereta baru itu didedahkan oleh media ChinaPada awal bulan Ogos. Kereta baru ini adalah SUV hatchback dengan reka bentuk ikonik Xiaopeng di muka depan, dan bentuk sisi keseluruhan sangat mirip dengan Model Y Tesla, yang menggunakan pintu tanpa bingkai dan pemegang pintu tersembunyi. Di samping itu, kereta baru akan mempunyai badan die-cast bersepadu dengan kod dalaman “F30”, yang lebih besar daripada model G3, menurut beberapa pembekal utama.

Xiaopeng akan mempunyai 6 model baru dan lama tahun depan. Pada suku kedua 2022, jumlah penghantaran Xiaopeng adalah 34,422 kenderaan, meningkat 98% daripada 17,398 kenderaan pada tempoh yang sama pada tahun 2021.

Xiaopeng berkata, model baharu itu berbeza dengan model sedia ada di pasaran. P7 masih merupakan produk teras Xiaopeng dan akan ditingkatkan tahun depan untuk memastikan penjualan.

Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng He Xiaopeng mengatakan bahawa dua kereta baru ditambah G9 yang akan datang diharapkan dapat mendorong pertumbuhan penjualan yang pesat tahun depan. Model G9 yang akan datang akan disesuaikan dengan platform SiC voltan tinggi 800V dan pengecasan ultra pantas 480kW.

Model baru G9 dan Xiaopeng akan menyokong sepenuhnya sistem pengecasan ultra pantas ini. Kuasa cerucuk pengecasan ultra pantas generasi baru adalah 4 kali lebih tinggi daripada cerucuk 120 kilowatt semasa, dan kos cerucuk tunggal setara dengan cerucuk pengecasan generasi sebelumnya Xiaopeng.

Xiaopeng mengatakan bahawa rangkaian pengecasannya yang dikendalikan sendiri akan meningkatkan lagi kelebihan teknologi elektrifikasi dan membentuk halangan sistemik yang sukar ditiru. Pada masa ini,Sistem pengecasan ultra cepatMenyokong perjalanan sejauh 200 kilometer selepas lima minit dicas. Sehingga awal bulan Ogos tahun ini, Xiaopeng telah menghasilkan 1,000 stesen pengisian yang dikendalikan sendiri. Menjelang 2025, syarikat itu menjangka akan membina 2,000 lagi stesen pengecasan ultra pantas.

Dia Xiaopeng juga mengatakan bahawa Xiaopeng sedang membangun “halangan untuk teknologi pintar.” Kadar penembusan juruterbang berpandu navigasi (NGP) Xiaopeng di kalangan pengguna telah mencapai 65%. Mulai suku kedua tahun ini, Xiaopeng akan menyediakan perisian dan perkhidmatan peningkatan untuk sistem bantuan pemanduan pintar sebagai konfigurasi standard.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, robot bionik telah menjadi titik panas dalam industri teknologi dan automotif. Dia juga menyebutkan bahawa robot yang dikembangkan oleh Xiaopeng Robot juga merupakan bagian dari ekosistem Xiaopeng. Dia mengatakan bahawa penyatuan robot dan kereta akan memberi kesan yang lebih besar pada masa akan datang. Lebih dari sebulan yang lalu, Xiaopeng Robotics menyelesaikan pembiayaan Siri A lebih dari 100 juta dolar AS.

Lihat juga:Ketua Xiaopeng menunjukkan robot berkaki empat yang dikembangkan oleh Xiaopeng Robot

Mengenai masalah rantaian bekalan, dia mengatakan bahawa cabaran bekalan cip memang mereda tahun ini, tetapi masih akan ada sedikit cabaran kerana jumlah cip yang diperlukan untuk menghasilkan kereta pintar. Di samping itu, dia mengatakan bahawa pemadaman elektrik semasa di Sichuan tidak banyak mempengaruhi rantaian bekalan Xiaopeng.

MenurutLaporan kewangan, Pendapatan Xiaopeng pada suku kedua adalah 7.436 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 97.7%, dan kerugian bersih 2.7 bilion yuan. Pendapatan penjualan kenderaan Xiaopeng pada suku kedua adalah 6.938 bilion yuan, meningkat 93.6% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2021, terutama disebabkan oleh peningkatan pengiriman kenderaan, terutama peningkatan pengiriman P7 dan P5.