Xiaopeng dan Alibaba Cloud bersama-sama membina pusat pengkomputeran pemanduan autonomi

Xiaopeng Motors dan Alibaba Cloud mengumumkan pada 2 OgosMereka membina pusat pengkomputeran pintar pemanduan autonomi terbesar di China di Ulanchabu, Mongolia DalamPusat yang dipanggil “Fuyao” akan digunakan untuk ujian model kenderaan autonomi.

Pusat ini terletak di nod hub Projek Pengkomputeran Barat Data Timur, dengan daya pengkomputeran sehingga 600PFLOPS. Projek ini merupakan langkah penting untuk mencapai kekuatan aritmetik berskala besar, intensif dan hijau. Dengan menyerap keperluan aritmetik di rantau timur, rantau barat mengoptimumkan peruntukan sumber aritmetik dan meningkatkan kecekapan penggunaan sumber aritmetik.

Ulan Qab terletak di salah satu daripada lapan hab kuasa pengkomputeran utama di negara ini. Dengan memanfaatkan lokasi dan kelebihan iklim yang unik, 12 pusat data utama telah menetap di Ulan Qab, termasuk beberapa pusat data yang dikendalikan oleh Alibaba dan Apple.

Menurut statistik Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, pada masa ini terdapat lebih dari 20 pusat pengkomputeran pintar yang sedang dibina dan sedang dalam pembinaan di seluruh negara, meliputi Gansu, Beijing-Tianjin-Hebei, Delta Sungai Yangtze, Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Macao, Chengdu-Chongqing dan wilayah lain.

Sebagai tindak balas kepada strategi nasional kejuruteraan pengkomputeran data timur dan barat, Xiaopeng Motors dan Alibaba Cloud bersama-sama membina pusat pengkomputeran pintar di Ulan Qab. Pusat ini dapat mempercepat latihan model pemanduan automatik hampir 170 kali. Peningkatan yang ketara dalam kelajuan latihan model akan sangat mendorong pengembangan teknologi pemanduan autonomi dan membawa kereta ke tahap kecerdasan dan keselamatan yang baru.

Lihat juga:Alibaba Cloud menduduki tempat ketiga di pasaran pengkomputeran awan global pada tahun 2021

“Fuyao” juga merupakan pusat pengkomputeran pintar yang lebih hijau dan rendah karbon. Ia menggabungkan kelebihan iklim semula jadi Ulan Qab dan menggunakan teknologi hijau seperti penyejukan udara, peraturan suhu AI, dan reka bentuk modular untuk mencapai operasi udara baru lebih dari 80% tahun ini, dengan PUE tahunan rata-rata kurang dari 1.2. PUE merujuk kepada kecekapan penggunaan tenaga elektrik bagi penggunaan tenaga pusat data. Semakin dekat nombor ini adalah 1, semakin cekap pusat data menggunakan tenaga elektrik.