Xiaopeng Motors melaporkan gelombang penyesuaian dan pemberhentian

Menurut laporan, Xiaopeng Motors, sebuah syarikat kenderaan tenaga baru China, sedang menjalani penyusunan semula organisasi dan pemberhentian pekerja di beberapa jabatan. Beberapa eksekutif juga menyesuaikan diri, menurut laporan media domestik pada hari KhamisLewat.

Menurut laporan, He Liyang, naib presiden perniagaan luar pesisir Xiaopeng Motors, telah mengundurkan diri baru-baru ini. Beliau menyertai Xiaopeng pada awal 2021 dan mengetuai bahagian pasaran luar negara syarikat itu. Sebelum itu, beliau adalah ketua unit perniagaan korporat Eropah Barat dan VP perniagaan automotif Huawei. Jawatannya telah diambil alih oleh Naib Presiden Sumber Manusia Xiao Peng, Jin Bin.

Di samping itu, Zhang Yibo, bawahan He dan timbalan pengurus besar pemasaran yang bertanggungjawab untuk perniagaan luar negara, dan Zhang Chuanjin, bekas pengurus besar dan pengarah jualan kanan Wilayah China Utara, juga telah meninggalkan Xiaopeng baru-baru ini.

Xiaopeng melancarkan strategi operasi luar negara pada tahun 2020, membuka kedai yang dikendalikan secara langsung di Norway, Sweden, Belanda dan Denmark. Pada tahun 2020, Xiaopeng menghantar 100 G3 di Norway. Pada tahun 2021, ia telah menghantar sejumlah 438 G3 dan P7. Di samping itu, Xiaopeng belum mencapai rundingan dengan penyedia perkhidmatan peta definisi tinggi, walaupun model syarikat bergantung pada penyedia perkhidmatan peta definisi tinggi untuk ciri pemanduan yang dibantu. Di China, ia bekerjasama dengan Amap, dan untuk operasi di luar negara, ia sedang berunding dengan Google. Dilihat dari langkah-langkah baru-baru ini, Xiaopeng menangguhkan pengembangan luar negeri yang lebih jauh.

Lihat juga:Pengasas Xiaopeng meminta pemulihan bekalan cip automotif

Selain pengembangan luar negeri, pusat Internet Xiaopeng juga telah mengalami penyesuaian drastik. Pada bulan Januari tahun ini, Chen Yonghai, mantan naib presiden perniagaan produk AMAP, bergabung dengan Xiaopeng sebagai ketua pusat Internetnya. Selepas Chen mengambil alih pentadbiran, empat jabatan diselaraskan. Di samping itu, pusat ini telah mengoptimumkan keseluruhan struktur kakitangan.

Pusat Perisikan Data adalah jabatan platform perantaraan teknologi Xiaopeng. Ia bertanggungjawab untuk operasi dan penyelenggaraan sistem IT, data, sistem pengurusan maklumat, dll. Jabatan yang baru dibentuk juga memberhentikan pekerja, termasuk lulusan baru yang baru-baru ini menandatangani perjanjian setelah magang.