Xiaopeng Motors memulakan pembinaan di taman perindustrian alat ganti kenderaan

DaripadaTaman Perindustrian Bahagian Auto Pintar XiaopengPembinaan rasmi bermula pada hari Isnin di Zhaoqing, wilayah Guangdong, China.

Jawatankuasa Pengurusan Zon Pembangunan Perindustrian berteknologi tinggi Zhaoqing dan Xiaopeng Automobile menandatangani perjanjian kerangka kerja kerjasama. Fasa pertama Taman Perindustrian Bahagian Auto Pintar Xiaopeng akan meliputi kawasan seluas 1048 ekar (173 ekar). Kedua-dua pihak akan bersama-sama mempromosikan penyelesaian projek hulu dan hilir rantaian industri Xiaopeng. tanah.

Pada hari Isnin, enam pengeluar alat ganti kenderaan Xiaopeng termasuk Dongguan Hongri, Taicang Yicheng, Guangzhou Ainuoli, dan Tenglong Auto Parts menandatangani kontrak untuk menetap di Zon Pembangunan Industri berteknologi tinggi Zhaoqing, dengan jumlah pelaburan yang dirancang sebanyak 1.32 bilion yuan (AS $197.1 juta).

Kilang Zhaoqing Xiaopeng diumumkan pada tahun 2017. Ini adalah pengeluaran kenderaan lengkap pertama syarikat dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 100,000 kenderaan. Pada bulan Ogos 2021, fasa kedua kilang Zhaoqing ditandatangani dan pembinaan dimulakan. Setelah selesai, kapasiti pengeluaran tahunan akan meningkat dari 100,000 menjadi 200,000. Menurut data yang dikeluarkan oleh Xiaopeng Motors, sejumlah 34.561 kenderaan dihantar pada Q1 tahun ini, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 159%.

Dia Xiaopeng, ketua syarikat, mengatakan dalam sebuah video bahawa dia berharap dapat menarik 80 hingga 100 projek dari rantaian bekalan hulu dan hilir Xiaopeng dalam dua hingga tiga tahun ke depan. Dia juga bekerjasama dengan zon berteknologi tinggi untuk mempromosikan pengembangan kenderaan pintar tenaga baru.

Lihat juga:Eksekutif Huawei dan Xiaopeng menyatakan pandangan mereka mengenai pembangunan kenderaan elektrik

Perlu diperhatikan bahawa pada 30 Mei, Ruiqing Times Power Battery Factory, yang telah menerima pelaburan dari syarikat gergasi bateri CATL, juga mengadakan upacara pentauliahan di Zhaoqing. Fasa pertama projek ini melabur 12 bilion yuan dan merancang untuk membina barisan pengeluaran bateri penyimpanan tenaga dan tenaga 25GWh. Setelah menandatangani kontrak dan menetap di Zhaoqing pada Februari 2021, kilang itu mula beroperasi hanya dalam 14 bulan.