XR development enterprise PSYAI jamin pelaburan

Eksport Media Cina36krDilaporkan pada hari Rabu bahawa syarikat pembangunan Extended Reality (XR) PSYAI mengumumkan penyelesaian tiga pusingan pembiayaan berjumlah lebih daripada $10 juta.

Pusingan pelaburan malaikat syarikat disokong oleh Yuanhe Capital, sementara GoldenSand Capital melabur dalam pusingan Pra-A dan SIG melabur dalam pusingan Pra-A +. Dana yang diperoleh akan digunakan terutamanya untuk memperkuat penyelidikan dan pengembangan syarikat mengenai rendering awan dan teknologi lain yang berkaitan.

Berdasarkan enjin XR yang dikembangkan sendiri, syarikat ini menggunakan model SaaS (perisian sebagai perkhidmatan) untuk menyediakan perkhidmatan pengeluaran maya untuk banyak industri, seperti e-dagang, siaran langsung, konsert, persidangan perniagaan, komunikasi media sosial, pembantu manusia maya, dan perkhidmatan pelanggan. Firma itu juga dapat menyediakan syarikat dengan perkhidmatan pengeluaran kandungan interaktif 3D masa nyata dengan ambang yang lebih rendah.

Berdasarkan rantai alat yang canggih, enjin interaktif 3D secara tradisional melayani syarikat permainan dan pembuatan filem mewah. Superposisi pengkomputeran masa nyata pada enjin memerlukan pengkomputeran awan yang lebih maju, pengkomputeran tepi, dan algoritma kecerdasan buatan.

Pasukan pengasas firma ini terdiri daripada pakar kanan dalam industri video dan filem asal yang telah melakukan kerjasama jangka panjang dan mendalam dengan pemimpin penglihatan mesin seperti Hollywood Third Floor dan Pixar, serta bekas eksekutif Alibaba, Tencent, dan Baidu, serta penyelidik dari bidang perbatasan Akademi Sains China. Komposisi kakitangan.

Seorang Chenghai, pengasas bersama dan COO firma itu, berkata: “Dalam enam bulan terakhir, kami telah menghabiskan banyak tenaga untuk melakukan satu perkara dengan baik, iaitu mengukur kesesuaian produk-pasaran (PMF) produk enjin XR. Pada masa ini, syarikat e-dagang domestik teratas, Terdapat kes kerjasama dalam bidang seperti konsert dan operasi manusia maya.”

Antaranya, manusia maya adalah salah satu aplikasi yang paling penting dalam pembangunan teknologi XR. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutama sejak virus “meta-alam semesta” marak pada tahun 2021, orang maya diterima oleh orang ramai. Tetapi dalam ekosistem teknologi semasa, pelbagai jenis orang maya memerlukan pasukan sokongan dan teknologi yang berbeza. Sebagai contoh, untuk orang digital definisi tinggi, pasukan pengeluaran video animasi dengan saiz tertentu biasanya diperlukan untuk menyokong output dan tidak dapat berinteraksi dalam masa nyata. Lebih khusus lagi, idola maya sering perlu melabur dalam peranti penangkapan profesional, termasuk peranti penangkapan ekspresi bernilai sekurang-kurangnya satu juta yuan, dan pasukan teknikal untuk menyokongnya.

Enjin XR syarikat membuka jalan antara dunia maya dan realiti. Enjin ini dapat mencapai perpaduan dalam ekspresi masa nyata, tangkapan gerakan, transmisi latensi ultra rendah, dan rendering awan masa nyata, sambil mengekalkan tahap realisme yang tinggi.

Lihat juga:ByteDance melabur dalam jenama fesyen teknologi AR dan IP maya Li Weike

Berdasarkan platform SaaS sendiri, syarikat itu juga mencipta manusia maya bernama An Ruohan. Menurut pasukannya, An telah mengumpulkan hasil penerokaan teknologi syarikat selama lebih dari satu tahun. Pada peringkat perintis di stesen B, paparan dan interaksi seperti manusia meninggalkan kesan mendalam kepada penonton.