Yum China Memohon Penyenaraian Awal Double Hong Kong

Yum China Holdings mengumumkan pada 15 OgosSyarikat telah memohon untuk menukar status penyenaraian sekunder secara sukarela kepada status penyenaraian pertamaPapan utama Bursa Saham Hong Kong (HKEx) yang telah mengiktiraf penyerahan permohonan tersebut.

Tarikh kuat kuasa penukaran yang dicadangkan dijangka 24 Oktober 2022. Saham biasa syarikat di kedua-dua bursa akan terus ditukar ganti sepenuhnya, yang bermaksud pelabur boleh terus memilih untuk memperdagangkan saham di mana-mana bursa saham.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Yum China, Joey Wat berkata: “Penyenaraian dua peringkat akan membawa kita lebih dekat dengan pekerja, pelanggan dan pihak berkepentingan lain. Langkah strategik ini akan memperluas jangkauan pemegang saham kami, meningkatkan kecairan, dan mengurangkan risiko penghapusan dari NYSE. Ke depan, kami teruja dengan prospek jangka panjang kami di China dan akan terus komited untuk membina syarikat yang lebih kukuh, berdaya tahan dan inovatif. “

Yum China baru-baru ini mengumumkan keputusan suku kedua dan sementara 2022. Tidak termasuk kesan penukaran mata wang asing, jumlah pendapatan suku kedua adalah $2.13 bilion dan keuntungan operasi adalah $81 juta. Pada separuh pertama tahun ini, syarikat itu menambah 382 kedai baru bersih, menjadikan jumlah restoran menjadi 12,170.

Lihat juga:SEC menambah 11 lagi saham konsep China ke dalam “senarai pra-penghapusan”

Pada bulan Mac 2022, setelah Amerika Syarikat memasukkan 5 syarikat termasuk Beigen dan Yum China dalam senarai pra-penghapusannya untuk pertama kalinya, 159 syarikat China telah dimasukkan dalam senarai tersebut. Ini termasuk saham konsep China yang popular seperti Alibaba, Baidu, JD.com, Stesen B dan Pinduoduo.

Perlu diingat bahawa baru-baru ini, banyak saham konsep China sering bergerak di pasaran modal. 8 Ogos,Alibaba memilih untuk memohon kepada Bursa Saham Hong Kong untuk menukar status penyenaraian sekunder di papan utama Bursa Saham Hong Kong menjadi penyenaraian utamaPada 12 Ogos, lima syarikat milik negara utama yang diwakili oleh PetroChina dan Sinopec mengumumkan penghapusan mereka dari Bursa Saham New York.