Zhejiang mengeluarkan dasar untuk menyokong lulusan kolej untuk memulakan perniagaan

Pada hari Khamis, Jabatan Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial Provinsi Zhejiang diperkenalkanPenyelidikan Dasar Subsidi Keusahawanan Graduan Kolej di ChinaDari segi keusahawanan. Mereka akan dapat meminjam hingga 500,000 yuan ($78,900) untuk memulakan perniagaan, dan jika muflis, pemerintah akan membantu membayar sekurang-kurangnya 80 peratus pinjaman dan 100 peratus jika kurang dari 100,000.

Dasar subsidi bermula pada tahun 2015. Menurut statistik dari Pusat Perkhidmatan Pengurusan Pekerjaan Hangzhou, tahun lalu, Hangzhou, ibu kota Provinsi Zhejiang, mengeluarkan sejumlah 1.056 bilion yuan pinjaman bercagar untuk keusahawanan, yang menguntungkan 2.056 perusahaan dan 12.781 individu.

Pada tahun 2021, KDNK per kapita Provinsi Zhejiang mencapai 113,000 yuan, dan pendapatan penduduk bandar dan luar bandar menduduki tempat pertama di antara wilayah dan wilayah di negara ini selama 21 dan 37 tahun berturut-turut.

Chen Zhong, timbalan pengarah Jabatan Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial Provinsi Zhejiang, berkata: “Terdapat lebih daripada 10 juta lulusan kolej di seluruh negara tahun ini. Ini adalah peluang yang baik bagi kita. Kita mesti memperkenalkan dan menjamin bakat untuk pembangunan wilayah itu.”

Chen menyebut bahawa lulusan baru yang datang ke Zhejiang kini dapat memperoleh “hukou”, atau hak tinggal, tanpa syarat tambahan. Lulusan kolej yang bekerja di Zhejiang juga dapat menikmati elaun sara hidup dan perumahan 20,000 hingga 400,000 yuan.

Pelajar kolej yang terlibat dalam bidang keusahawanan dalam bidang pengemasan, penjagaan warga tua, dan pertanian moden dapat menikmati subsidi 100,000 yuan untuk keusahawanan dari pemerintah tempatan. Di samping itu, pekerja tetap dalam bidang ini juga boleh menerima subsidi pekerjaan sebanyak 10,000 orang setahun dari kerajaan selama tiga tahun berturut-turut.

Lihat juga:Tidak ada pilihan: Sudah tiba masanya Hong Kong mencuba model kawalan dan pencegahan pneumonia koronari yang berbeza

Sebagai tindak balas terhadap perkembangan pesat bentuk pekerjaan baru dan lebih fleksibel, Zhejiang telah melonggarkan sekatan pendaftaran isi rumah bagi pekerja untuk mengambil bahagian dalam insurans pencen dan insurans perubatan di wilayah tersebut. Kawasan tempatan juga memerlukan syarikat untuk menggunakan kelebihan teknologi data untuk mengawal waktu kerja. Mereka yang bekerja secara berterusan selama lebih dari 4 jam kini memerlukan rehat.