Zhou Meisheng, Naib Presiden Eksekutif dan Juruteknik Teras SMIC, Bersara

Syarikat cip komputer yang berpangkalan di Shanghai Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) mengumumkan lewat KhamisZhou Meisheng, naib presiden eksekutif penyelidikan dan pengembangan teknologi syarikat dan kakitangan teknikal teras, bersara.

SMIC menunjukkan dalam pengumuman bahawa kerja penyelidikan dan pengembangan teknologi syarikat berjalan seperti biasa, dan persaraan Zhou Meisheng tidak akan memberi kesan buruk yang signifikan terhadap operasi syarikat. Di samping itu, Jinda dan Yan Dayong kini telah dikenal pasti sebagai kakitangan teknikal teras syarikat.

Sebelum menyertai SMIC, Zhou Meisheng berkhidmat sebagai Ketua Juruteknik Lam Research China. Sebelum ini, beliau adalah naib presiden Pusat R & D SMIC dan bekerja di Chartered Semiconductor dan TSMC. Sejak 2017, dia telah berkhidmat sebagai Naib Presiden Eksekutif R&D Teknologi SMIC.

Syarikat itu menyatakan bahawa paten yang dipohon oleh Zhou selama tempohnya bukan paten penemu tunggal, tetapi semua penemuan perkhidmatan. Pemilikan paten milik syarikat, menghalang sebarang pertikaian yang berpotensi, dan pemergiannya tidak akan menjejaskan integriti hak paten syarikat.

Lihat juga:Mahkamah A.S. menolak semua tuntutan sivil terhadap pembuat chip China SMIC

Mengenai dua kakitangan teknikal teras yang baru ditambahkan, syarikat itu menyatakan dalam pengumuman bahawa Jinda kini menjadi naib presiden SMIC. Kim menyertai syarikat itu pada tahun 2003 dan berturut-turut memegang jawatan teknikal dan pengurusan di pelbagai jabatan R & D dan pengeluaran syarikat. Beliau membawa banyak pengalaman dalam membangunkan teknologi proses litar bersepadu.

Yan Dayong menyertai SMIC pada bulan Julai 2005 dan kini menjadi naib presiden syarikat. Beliau telah berkhidmat sebagai pengurus dan pengarah jabatan integrasi proses syarikat, pengarah kanan dan naib presiden penyelidikan dan pembangunan proses ciri, dan mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam integrasi proses dan teknologi proses ciri.