Ziroom memberhentikan 20 peratus pekerjaan, mengurangkan harta tanah hampir 150,000

Ziroom, platform penyewaan rumah yang berpusat di Beijing, dilaporkan memberhentikan sekitar 20 peratus tenaga kerjanya di ibu pejabatnya dan kini mempekerjakan kurang dari 4.000 orang di pejabat tengah dan belakang dan bahagian fungsional, kecuali unit perniagaan lini pertama. Pemberhentian melibatkan pemasaran rangkaian, pengurusan operasi, kualiti, reka bentuk dan sektor lain36krKhamis.

Menurut beberapa pekerja yang bercakap dengan 36Kr, syarikat itu telah melakukan pemberhentian secara besar-besaran sejak awal bulan Jun, dengan pampasan wang “N + 1” (pembayaran pesangon standard, ditambah gaji sebulan). Pekerja hanya mempunyai dua atau tiga hari untuk menyelesaikan peralihan.

Walaupun pemberhentian itu tidak mempengaruhi bahagian perniagaan lini pertama firma itu, beberapa pengurus harta tanah melaporkan kepada 36Kr bahawa gaji prestasi bulanan mereka telah dikurangkan dengan ketara, yang merupakan pengurangan gaji yang menyamar. Bonus untuk mengekalkan jumlah rumah yang sama dibelah dua dari 10,000 yuan ($1,496.62) hingga 5,000 yuan ($748.46).

Lihat juga:Ziroom membeli Bestbond, memperluas perniagaan di tengah keributan kebankrapan penyewaan

Mengenai perkara itu, syarikat itu menjawabMedia domestik, mendakwa bahawa perubahan baru-baru ini adalah penyesuaian biasa yang dibuat oleh beberapa jabatan, tetapi syarikat akan terus merekrut kakitangan untuk melayani pelanggan dan pemilik harta tanah, dan memperluas pasukan butler.

Walau bagaimanapun, berbanding dengan 1 juta unit yang dinyatakan tahun lalu, jumlah rumah telah menurun kepada 850,000 unit, penurunan sebanyak 150,000 unit, menurut pekerja.

Ditubuhkan pada tahun 2011, Ziroom bermula sebagai unit perniagaan Homelink (aka Lianjia). Dengan perniagaan yang terus berkembang, ia secara rasmi menjadi bebas pada tahun 2016. Data awam menunjukkan bahawa Ziroom kini telah memasuki 10 bandar, mengoperasikan hampir 1 juta unit, dan melayani 500,000 pemilik dan 5 juta pelanggan pada Oktober 2021.