Zotye menafikan laporan bahawa ia akan menghasilkan kereta untuk BYD

Khabar angin pasaran baru-baru ini muncul bahawa Zotye akan membantu BYD menghasilkan lumba-lumba model EV terlarisnya. Pada bulan April tahun ini, beberapa media tempatan melaporkan bahawa kilang Changsha Zotye akan menghasilkan kereta untuk BYD. Pada bulan Julai, kilang itu dilaporkan menyimpan sejumlah besar kereta BYD.

Mengenai perkara ini, pada 17 Ogos, orang dalam yang dekat dengan Zotye Automobile memberitahu media domestikBerita Masa: “Berita itu palsu. Sebelumnya, beberapa kereta BYD memang disimpan di kilang Zotye, hanya kerana pangkalan pengeluarannya penuh, dan kilang Changsha Zotye telah terbiar selama hampir dua tahun dan memiliki ruang yang cukup untuk menyimpan kenderaan.”

Seorang kakitangan Jabatan Sekuriti Automotif Zotye menjawab, “Berita bahawa kami bekerja untuk BYD tidak benar. Kami menghubungi syarikat kereta lain. Belum ditentukan. Tidak selesa untuk mendedahkan maklumat khusus.” Orang dalam industri telah mengatakan bahawa Zotye Automobile memang mempunyai keperluan untuk menghasilkan untuk syarikat kereta lain, terutama untuk mengekalkan kelayakan pengeluaran kenderaannya sendiri.

Oleh kerana penjualan modelnya yang panas, kapasiti pengeluaran BYD pada masa ini agak ketat. Pengerusi BYD Wang Chuanfu secara terbuka menyatakan pada bulan Jun bahawa BYD mempunyai lebih dari 500,000 pesanan untuk kenderaan lengkap, dan kitaran penghantaran mungkin memakan waktu lima hingga enam bulan. Data syarikat menunjukkan bahawa pada bulan Julai, BYD menghasilkan 163,500 kenderaan dan menjual 162,500 kenderaan. Antaranya, 20,493 model Dolphin terjual pada bulan itu, berada di antara tiga penjualan teratas di pasaran kenderaan tenaga baru nasional.

Lihat juga:BYD melancarkan model Seal, bermula pada $31,113

Sebaliknya, data laporan kewangan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, perniagaan kenderaan Zotye Automobile akan ditangguhkan, dengan tingkat penggunaan kapasitas 0%. Sejak tahun 2019, pembuat kenderaan dan anak syarikatnya yang berkaitan yang terlibat dalam pembuatan kenderaan secara beransur-ansur jatuh ke dalam krisis. Sejak Jun 2020 hingga Jun lalu, syarikat itu dan lapan anak syarikatnya telah diterima sebagai muflis oleh mahkamah China. Pada tahun 2021, syarikat dan pangkalan pengeluarannya pada dasarnya telah menghentikan pengeluaran atau melambatkan pengeluaran. Penyusunan semula itu kemudian selesai pada Disember 2021.