Alibaba Melancarkan Festival Pembuat Tahunan, Memimpin Keusahawanan

Festival Pembuat ke-7 Alibaba bermula di Guangdong, China, wilayah dengan kedai Taobao terbanyak, Rabu ini. Ditubuhkan pada tahun 2016, Maker Festival telah berkembang menjadi acara utama Alibaba, yang mempamerkan inovasi terkini oleh pengusaha China dan trend pengguna yang muncul di China. Acara tahun ini berlangsung selama tujuh hari, dengan forum keusahawanan satu hari pada 24 Ogos yang mengumpulkan jenama terkenal dan usahawan yang akan datang, diikuti dengan pameran luar talian dari 26 hingga 30 Ogos yang mempamerkan ciptaan perintis sekitar 100 peniaga.

“Berorientasikan perkhidmatan, setia pada niat asalnya, optimis, tersenyum setiap hari, dan mencari rakan kongsi yang berpikiran sama,” kata Dai Chudi, presiden e-dagang teras domestik Alibaba, dalam ucapannya di Festival Pembuat. Dia berkongsi dengan lebih daripada 1,000 usahawan yang mengambil bahagian Pengalaman keusahawanannya: berdasarkan impian, berorientasikan pengguna, optimis, bertekad, dan gigih. “Festival Pembuat bukan hanya pertunjukan tahunan idea yang mempesonakan. Saya harap ia dapat menjadi platform bagi usahawan untuk berkongsi dan belajar antara satu sama lain,” kata Dai.

Semasa majlis perasmian itu, syarikat berkenaan turut mengumumkan langkah sokongan baharu untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di platform e-dagangnya, Taobao dan Tmall. Untuk Festival Pembuat 2022, Taobao dan Tmall akan menggandakan sokongan pedagang mereka, dengan fokus mengoptimumkan pengalaman dalam talian dan mengurangkan kos operasi, termasuk bantuan khusus untuk pedagang dengan skala dan tahap yang berbeza. Taobao dan Tmall juga akan memperluas akses percuma ke alat analisis untuk membantu meningkatkan kecekapan operasi pedagang.

Alibaba Kicks off Maker Festival 2022
(Sumber gambar: Alibaba)

Perlu diingat bahawa untuk pedagang Taobao baru, platform ini akan menyediakan lebih banyak latihan asas, seperti kursus pembukaan kedai dan kuliah khusus untuk pedagang baru, yang bertujuan untuk membantu pemula memulakan perniagaan dari awal. Bagi peniaga Tmall di segmen pasaran khusus yang baru muncul, platform ini akan menyediakan perkhidmatan yang disesuaikan untuk mengembangkan produk inovatif untuk membantu mereka mendapatkan daya tarikan.

Taobao telah menjadi tanah yang subur bagi golongan muda Cina untuk mengubah idea dan semangat keusahawanan mereka ke dalam menjalankan perniagaan. Di Taobao, usahawan muda yang lahir pada tahun 90-an dan 90-an menyumbang hampir separuh daripada jumlah perniagaan. Dengan ini, platform ini memperkenalkan beberapa program baru untuk membantu usahawan muda dalam bidang keusahawanan, terutamanya untuk graduan kolej baru. Awal bulan ini, Taobao melancarkan program sokongan keusahawanan khusus untuk pelajar kolej.

(Sumber gambar: Alibaba)

Han Wenfei, pengurus besar pemasaran Taobao dan Tmall, berkata: “Festival Pembuat bukan hanya peluang untuk mempamerkan inovasi terkini China, tetapi yang lebih penting, semangat keusahawanan yang dinamik yang mendorong pembangunan negara. Kami menghargai kepercayaan PKS dan usahawan yang memilih kami sebagai rakan kongsi. Kami akan terus memperkenalkan langkah-langkah baru untuk menyokong pembangunan mereka. “

Lihat juga:Taobao, Tmall, dan Cainiao Alibaba melancarkan aktiviti hijau semasa festival membeli-belah 6.18

Alibaba telah menjadi juara perniagaan kecil dan usahawan. Pada tahun fiskal yang lalu, Taobao dan Tmall mengetepikan yuran untuk alat dan perkhidmatan platform tertentu untuk menyokong perusahaan mikro dan kecil dan sederhana. Di Taobao dan Tmall, lebih daripada 20,000 peniaga baru mencipta lebih daripada 1 juta yuan ($145,730) GMV pada suku kedua 2022.