Apa di sebalik sambungan satelit telefon pintar Huawei Mate 50

Raksasa teknologi China Huawei mengumumkan pada 6 September bahawa produk barunya Mate 50 dan Mate 50 Pro adalah telefon pintar pengguna pertama di dunia yang menyokong sambungan satelit Beidou. Sama ada pengguna berada di kawasan terpencil yang tidak diliputi oleh isyarat rangkaian, seperti padang pasir atau laut, atau memerlukan perkhidmatan penyelamatan, telefon pintar Mate 50 dapat mengirim teks dan maklumat lokasi yang meminta bantuan pada bila-bila masa, menyokong beberapa lokasi untuk menghasilkan peta penjejakan.

Lihat juga:Huawei melancarkan siri telefon pintar Mate 50 dengan empat model yang dapat disambungkan ke satelit Beidou

Selain Huawei sendiri,Guo MingchiPenganalisis terkenal Tianfeng International Securities mengatakan bahawa komunikasi satelit adalah salah satu projek ujian utama sebelum pengeluaran besar-besaran iPhone 14, dan Apple telah menyelesaikan ujian perkakasan fungsi ini. Fungsi komunikasi satelit pada model siri iPhone 14 terutama melibatkan pesanan teks kecemasan dan perkhidmatan panggilan. Selain itu, bagiKejadian’pergi’, Apple merancang logo Apple bertema ruang dan pengalaman gaya lubang hitam. Ini juga menyebabkan banyak orang dalam industri membuat spekulasi bahawa siri iPhone 14 akan menyokong fungsi “komunikasi satelit” yang telah lama dikhabarkan.

(Kredit gambar: Apple)

Sebagai tambahan, Interstellar Technology, sebuah syarikat modal teroka yang diasaskan oleh Li Jiaxiang, ketua pembuat kereta China Geely, mengumumkan pada 6 SeptemberSyarikat itu akan melancarkan telefon bimbit kelas pengguna pertama di dunia yang disambungkan terus ke satelit orbit Bumi rendah (LEO) pada masa akan datang. Telefon pintar dengan komunikasi satelit, yang sebelumnya merupakan pasar khusus, nampaknya semakin banyak memasuki mata masyarakat.

(Sumber: Interstellar Technology)

Media domestik CinaBerita Ekonomi HarianMenurut berita pada 6 September, pada masa ini, teknologi komunikasi satelit menjadi tumpuan di pasaran modal sekunder, dan stok konsep yang berkaitan telah meningkat tajam baru-baru ini. Pada tahun 2020, Internet satelit telah dimasukkan dalam “Rancangan Infrastruktur Baru” oleh pemerintah China. Di peringkat global, teknologi Internet satelit semakin pesat. Program “Interstellar Link” pengeluar kapal angkasa AS SpaceX menempati sejumlah besar orbit Bumi rendah, dan juga mempengaruhi negara-negara lain untuk mempercepat penyelidikan dan pengembangan yang berkaitan.

CCID Consulting, Institut Penyelidikan Maklumat dan Industri milik Negara China, meramalkan pada bulan Mei tahun ini bahawa “telefon pintar + komunikasi satelit orbit rendah” diharapkan dapat membuka arah pengembangan baru untuk pasaran telefon pintar dan memberikan cara yang kuat untuk membangun ruang baru untuk penggunaan maklumat di masa depan. Ia percaya bahawa inovasi dan pengembangan telefon pintar global menjadi tepu. Menghadapi persekitaran pengembangan industri yang kompleks dan persaingan sengit, pengeluar telefon pintar mesti mensasarkan teknologi inovatif yang berpandangan ke depan dan revolusioner untuk mempercepat integrasi telefon pintar dan komunikasi satelit orbit rendah untuk memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat dan membuka yang baru untuk industri telefon bimbit. Arah pembangunan.

Namun, pada 6 September, orang dalam industri memberitahuBerita Ekonomi HarianDi China, teknologi komunikasi satelit telah berkembang pesat dalam bidang ketenteraan, tetapi kurang dilaksanakan dalam penggunaan awam, dan pada dasarnya masih dalam peringkat perancangan. Telefon komunikasi satelit tidak akan menjadi peranti arus perdana untuk orang biasa.

Orang itu menambah bahawa isyarat dari pengendali telekom pada dasarnya boleh meliputi sebahagian besar China, termasuk kawasan pergunungan terpencil. Sebaliknya, teknologi komunikasi satelit kini hanya digunakan lebih kerap di beberapa bidang khas, seperti pengembaraan luar, memancing laut, dan lain-lain, dan juga memerlukan sokongan peralatan khas, dan terdapat kelewatan dalam panggilan. Perlu disebutkan bahawa teknologi sambungan satelit yang dibawa oleh siri telefon pintar Huawei Mate 50 pada masa ini hanya dapat menghantar pesanan teks dan tidak dapat mewujudkan komunikasi masa nyata.

Orang yang berkaitan dengan Shenzhen Satellite, sebuah syarikat pemegangan saham Gosuncn Technology Group, percaya bahawa di bawah dorongan syarikat pengguna seperti Huawei dan Apple, permintaan aplikasi untuk komunikasi satelit di masa depan mungkin meletup, dan permintaan ini akan mendorong pengembangan komunikasi satelit di China.