Aplikasi pengambilan yang disokong oleh Tencent Boss Zhipin memohon IPO A.S

Kanzhun Limited, pengendali aplikasi pengambilan mudah alih Boss, secara peribadi memfailkan permohonan IPO dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa pada hari Jumaat. Syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk menyenaraikan aplikasi tersebut di Nasdaq di bawah simbol ticker “BZ,” menurut prospektus awal syarikat. Tidak ada terma harga yang dinyatakan.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS Investment Bank dan China Renaissance adalah antara penaja jamin utama dalam perjanjian itu, menurut laporan itu. Laporan media sebelumnya mengatakan syarikat yang berpangkalan di Beijing itu merancang untuk mengumpulkan antara $300 juta hingga $500 juta.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Boss bertujuan untuk memudahkan perbualan antara eksekutif, pengurusan kanan dan pencari kerja melalui pesanan segera, dan mengiklankan “cadangan pintar” dan hasil padanan tepat berdasarkan algoritma AI dan analisis data.

Menurut prospektusnya, pengguna aktif bulanan (MAU) Boss Zhipin mencapai 24.9 juta pada suku pertama 2021, meningkat 71.8% dari tahun lalu, sementara pelanggan korporat berbayar mencapai 2.89 juta pada Mac 2021. Platform ini merangkumi kedua-dua pencari kerja dan pengguna perniagaan ketika mengira metrik utama seperti MAU dan pengguna aktif harian (DAU).

Pendapatan keseluruhan syarikat meningkat 94.7% kepada 1.94 bilion yuan ($298 juta) pada tahun 2020 daripada 998.7 juta yuan pada tahun 2019. Untuk tiga bulan yang berakhir pada bulan Mac, syarikat itu memperoleh pendapatan 788.5 juta euro ($120 juta), meningkat 179% dari tahun ke tahun.

Lihat juga:Aplikasi pengambilan dalam talian BOSS Zhipin dikhabarkan akan menyelesaikan pusingan pembiayaan baru

Boszhipin mengatakan akan menggunakan dana baru untuk pelaburan infrastruktur teknologi, penyelidikan dan pengembangan lebih lanjut, aktiviti pemasaran yang mendorong pertumbuhan dan pengembangan pengguna, dan pengembangan produk dan perkhidmatan baru. Platform pengambilan secara langsung bersaing dengan 51.Job dan Zhaopin Recruitment yang disenaraikan di Amerika Syarikat.

Menurut Yicai, syarikat itu telah menyelesaikan 5 pusingan pembiayaan setakat ini, yang paling baru adalah pada bulan November 2019, ketika Tencent melabur 10% syarikat.

Syarikat itu kini mengendalikan 18 cawangan perniagaan di seluruh China dan memasuki pasaran AS pada April 2017 dengan pejabat fizikal di California dan New York City.

Dalam surat kepada pelabur pada hari Khamis, Zhao Peng, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kanzhun Technology, berkata bahawa bos Zhipin sentiasa bertujuan untuk membuat aplikasi berpusatkan orang.

“Bos Zhiping berkomitmen untuk menggunakan kekuatan teknologi untuk meningkatkan pencocokan pekerjaan-ke-pekerjaan. Kami sangat yakin bahawa industri perekrutan harus melayani orang-orang. Melalui pengembangan bakat dan fasilitasi sumber daya manusia, kami ingin menciptakan nilai yang lebih besar bagi masyarakat,” kata Zhao.

“Platform ini mendorong perekrut dan pencari kerja untuk berhubung melalui sembang langsung dan bukannya hanya menghantar resume. Kami mahu perekrut dan pengurus terlibat dalam proses pengambilan pekerja dari hari pertama pengambilan pekerja, secara langsung memenuhi keperluan mereka,” katanya. Beliau juga menambah bahawa kebanyakan majikan di platform ini adalah eksekutif atau pengurus pertengahan perniagaan besar dan kecil.

Laporan oleh organisasi penyelidikan iiMedia Research menunjukkan bahawa pasaran pengambilan dalam talian China akan mencapai 10.8 bilion yuan pada tahun 2020. Terpengaruh dengan wabak ini, jumlah pengguna yang beralih ke platform pengambilan dalam talian pada bulan Mac meningkat dengan ketara berbanding bulan sebelumnya.