Aplikasi renminbi elektronik perintis China dimuat turun lebih daripada 20 juta

Data dari kedai aplikasi yang dikendalikan oleh Huawei, Xiaomi, OPPO, Vivo dan pembuat telefon pintar utama China yang lain menunjukkan bahawa muat turun kumulatif aplikasi meta-mudah alih digital yang baru dikeluarkan telah melebihi 20 jutaCailian Press.

Mata wang digital Bank Rakyat China, juga dikenali sebagai renminbi digital atau e-CNY, terdapat dalam dua bentuk: dompet perisian dan dompet perkakasan. Versi dompet perisian wujud dalam bentuk aplikasi mudah alih, manakala dompet perkakasan merujuk kepada kad pintar fizikal. Semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang akan datang, pengguna domestik dan asing akan dapat memilih aplikasi atau kad pintar mengikut tabiat dan pilihan mereka. Aplikasi meta-pilot digital juga dapat dihubungkan ke dompet perisian dan perkakasan untuk pengalaman pengguna yang lebih baik.

Pada masa ini, elemen digital hanya diujicobakan di serangkaian kota China, termasuk Shenzhen, Suzhou, Xiongan, Chengdu, Shanghai, Provinsi Hainan, Changsha, Xi’an, Qingdao, Dalian, Beijing dan Zhangjiakou.

Lihat juga:Pelancaran aplikasi renminbi elektronik perintis di kedai dalam talian iOS dan Android

Pada masa ini, “halaman sub-dompet” aplikasi perintis telah melancarkan 49 pedagang, merangkumi pelbagai kategori seperti membeli-belah, perjalanan, gaya hidup, dan perjalanan. Syarikat gergasi Internet China seperti JD.com, Meituan, Didi Chuxing, Station B, Kuaishou, dan iQiyi juga termasuk.