Armada RoboTaxi tanpa pemandu AutoX melebihi 1,000

Syarikat memandu sendiri AutoX mengumumkan pada hari RabuArmada RoboTaxi tanpa pemandu mempunyai lebih daripada 1,000 kenderaan, menjadikannya yang terbesar di China dan dunia. Setiap kereta tanpa pemandu dilengkapi dengan AutoX Gen5 All-Unmanned System, sistem dengan sensor definisi ultra tinggi dan kuasa pengkomputeran ultra tinggi.

Secara keseluruhan, lebih daripada 1,000 kenderaan tanpa pemandu terutama terdapat di empat kota besar Beijing, Shanghai, Guangzhou dan Shenzhen. Sehingga Februari 2022, kawasan pemanduan autonomi AutoX RoboTaxi telah mengumpulkan lebih dari 1.000 km persegi, yang kini merupakan kawasan pemanduan autonomi RoboTaxi terbesar di dunia.

AutoX ditubuhkan pada tahun 2016 dan kini telah menubuhkan 10 pusat operasi RoboTaxi di seluruh dunia untuk menyokong ujian dan operasi berkepadatan tinggi 1,000 kenderaan tanpa pemandu dalam jarak lebih dari 1,000 kilometer. Di Shenzhen, AutoX telah membina empat pusat operasi utama.

Semua 10 pusat operasi AutoX dibina untuk operasi profesional armada RoboTaxi yang besar. Setiap pusat dilengkapi dengan peralatan operasi dan penyelenggaraan profesional seperti cerucuk pengisian, rangkaian berkelajuan tinggi, lif, dan meja putar penentukuran sensor, yang menyokong operasi standard dan automatik sepenuhnya dari penyelenggaraan kenderaan, pembaikan, pembersihan, operasi teknikal, penentukuran, pengesahan ujian hingga peningkatan perisian dan perkakasan.

AutoX berkeras untuk melabur dalam teknologi RoboTaxi yang benar-benar tanpa pemandu. Pada masa ini, ia mempunyai lebih dari 1,000 pasukan teknologi R&D di lima pusat R&D utama di Beijing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou dan Silicon Valley. Pada tahun 2022, AutoX akan terus merekrut dan menambah 1,000 lagi kedudukan teknologi pemanduan autonomi.

Lihat juga:AutoX meluaskan operasi Robotaxi melebihi 1,000km

Pada bulan Julai tahun lalu, AutoX “Gigafactory” yang dirancang dan dibina untuk pengeluaran besar-besaran kereta tanpa pemandu selesai, memastikan kualiti dan konsistensi pengeluaran setiap kereta tanpa pemandu. Sejak penubuhannya, ia telah mengekalkan operasi penuh dan pengeluaran besar-besaran berkelajuan tinggi.