ASUS melancarkan telefon pintar permainan ROG Phone 5 dengan memori 18GB dan chipset Snapdragon 888

Pada hari Rabu, Asus mengeluarkan ROG5 perdana permainannya. Permainan ini dilengkapi dengan ciri-ciri mewah baru, termasuk memori sehingga 18GB dan chipset Snapdragon 888 terbaru Qualcomm, menyediakan pemain permainan Android dengan pengalaman seperti konsol.  

Melalui kerjasama dengan gergasi teknologi China Tencent dan reka bentuk semula untuk meningkatkan prestasi dan ergonomik, telefon bimbit pemain Republik mengandungi dua sel bateri dengan jumlah kapasiti 6,000 mAh. Split ini membolehkan motherboard lebih dekat ke pusat telefon, sambil membolehkan sistem penyejukan yang lebih baik untuk mengalihkan haba dari kawasan di mana jari boleh menyentuh.

Lihat juga:Tencent E-sports mengeluarkan senarai rakan francais pertama: Kappa, Razer, Asus, SKG, Tim Hortons

Flagship dilancarkan dalam tiga model: ROG Phone 5 dalam Phantom Black atau Storm White, ROG Phone 5 Pro dalam Gloss Black dan ROG Phone 5 Ultimate edisi terhad dalam Matte White.

Bagi memori dan penyimpanan, Vanilla ROG Phone 5 tersedia dalam pilihan 8GB + 128GB, 12GB + 256GB dan 16GB + 256GB, sementara model Pro dan Ultimate masing-masing hanya tersedia dalam versi 16GB + 512GB dan 18GB + 512GB.  

ROG Phone 5 bermula pada 3,999 yuan ($615) di China. Pro berharga RMB 7,999 ($1,230) dan Ultimate Edition berharga RMB 8,400 ($1,292). Barisan ini sedang bersedia untuk pelepasan global pada bulan Mac, bermula di Eropah.

ROG Phone 5 telah direka semula untuk meningkatkan prestasi dan ergonomik untuk peminat permainan tegar. (Kredit gambar: ROG Phone)

Telefon ini mempunyai paparan Samsung OLED 6.8 inci yang disesuaikan dengan resolusi 1080P dan kadar penyegaran 144Hz.

Dari segi tetapan kamera, telefon ini mengekalkan sensor Sony IMX686 64 megapiksel untuk kamera utama, yang diwarisi dari ROG Phone 3. Ia juga mempunyai kamera sudut ultra-lebar 13 megapiksel dan kamera makro 5 megapiksel. Kamera selfienya adalah sensor 24 megapiksel. Walaupun Asus sebelum ini menyatakan bahawa kamera pada siri telefon ROG tidak menjadi keutamaan, syarikat itu berjaya menyampaikan pengalaman pengimejan berkualiti tinggi.

Peranti ini menyokong pengecasan super pantas 65W, membolehkan pengecasan penuh dalam 55 minit, pelbagai port USB-C, dan membolehkan pengguna mengecas peranti dalam mod mendatar atau menegak. Ia berjalan pada Android11.  

Seperti pendahulunya, siri ROG Phone 5 dilengkapi dengan butang bahu sentuhan yang dikenali sebagai AirTriggers. Sensor ultrasonik tertanam dalam telefon bimbit dan boleh dipetakan ke dalam butang analog, jadi pengguna tidak perlu mengklik skrin sentuh dengan kerap. Model Pro dan Ultimate menambah dua sensor sentuhan di bahagian belakang telefon.

Untuk model akhir, kipas 5 kipas aerodinamik sejuk juga disertakan dengan dua butang pencetus tambahan dan pendakap. Asus mendakwa kipas ini membantu menurunkan suhu permukaan sehingga 15°C dan suhu CPU sebanyak 10°C.

Kipas penyejuk aerodinamik snap 5 mempunyai dua butang pencetus tambahan dan pendakap. (Kredit gambar: ROG Phone)

Untuk pengalaman pengguna yang disesuaikan, ROG Phone 5 dilengkapi dengan aplikasi yang disebut Armory, yang membolehkan pengguna menguruskan perpustakaan pemain mereka dan menyesuaikan tetapan untuk memberi mereka antara muka seperti konsol.

Selama tiga tahun yang lalu, motherboard Taiwan dan pembuat komputer peribadi telah bekerjasama dengan Tencent untuk memasarkan telefon ROG kepada peminat permainan tegar di China. Menurut Bloomberg, perkongsian strategik ini juga membantu Asus memecahkan pangsa pasar global 0.2%.

“Prestasi permainan adalah titik penjualan terbesar mereka, jadi penonton sasaran harus menjadi pemain keras dan pemain profesional,” kata penganalisis IDC Yexi Liao kepada Bloomberg.