Baidu Apollo melancarkan laluan operasi pemanduan autonomi pertama di Daerah Tongzhou, Beijing

Pada hari Khamis, Daerah Tongzhou Beijing mengadakan upacara pelancaran untuk zon pemanduan autonomi, yang pertama. Platform perkhidmatan pemanduan autonomi Baidu Apollo “Luobo Run” secara rasmi mendarat di kawasan itu dan kini menyediakan perkhidmatan robotaxi kepada orang ramai.

(Sumber: Baidu)

Pada upacara tersebut, Jawatankuasa Liga Pemuda Daerah Tongzhou, pemerintah daerah, agensi perbandaran dan Baidu Apollo sendiri bersama-sama melancarkan laluan operasi pemanduan autonomi Pusat Pentadbiran Timbalan Beijing. Kumpulan pertama laluan akan meliputi kawasan sekitar kawasan pengurusan, dengan 22 stesen. Jarak dari satu stesen ke stesen seterusnya adalah 600 meter, dengan jarak tempuh lebih dari 50 kilometer. Pada kadar ini, lebih daripada 100 perjalanan boleh dilakukan setiap hari.

Pada masa ini, Baidu Apollo telah memperoleh kumpulan pertama lesen ujian jalan raya autonomi di Daerah Tongzhou, dan dapat melakukan operasi ujian di 26 jalan dengan panjang keseluruhan lebih dari 50 kilometer di daerah ini. Penduduk berhampiran kawasan itu boleh mengklik “Hail Autonomous Driving Taxi” di aplikasi Peta Baidu atau menggunakan aplikasi Baidu “Apollo Go” untuk menggunakannya secara percuma.

Beijing kini menjadi zon demonstrasi inovasi untuk rangkaian pintar China dan industri pemanduan autonomi. Oleh kerana Tongzhou adalah sebahagian daripada hab pembangunan yang diselaraskan Beijing-Tianjin-Hebei dan pusat pentadbiran Beijing, daerah ini mempromosikan pengembangan industri automobil tenaga baru dan pemanduan autonomi.

Lihat juga:Raksasa teknologi Baidu melancarkan “kereta robot” dan aplikasi perkhidmatan teksi robot Luobo Quick Run

Didorong oleh dasar dan rangkaian jalan raya, Baidu Apollo akan terus meningkatkan pelaburannya dalam perkhidmatan operasi pemanduan autonomi. Dianggarkan bahawa pada tahun 2023, jumlah keseluruhan pelaburan dalam kenderaan tanpa pemandu akan meningkat dua kali ganda.

Setelah 8 tahun R&D dan ujian praktikal, Baidu Apollo telah menjadi platform terbuka terkemuka untuk pemanduan autonomi di dalam dan luar negara. Pada masa ini, Luobo Run telah melancarkan perkhidmatan robotaxi di Beijing, Guangzhou, Changsha, Cangzhou dan tempat-tempat lain.

Sehingga separuh pertama tahun 2021, Luobo Express telah menyediakan perkhidmatan kepada lebih dari 400,000 orang, dengan jarak tempuh ujian melebihi 14 juta kilometer, menjadikannya satu-satunya syarikat China di dunia yang telah mencapai pengumpulan puluhan juta kilometer ujian memandu.