Baidu melaporkan jumlah pendapatan AS $443 juta, didorong oleh Baidu Smart Cloud, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 31%

Baidu, syarikat gergasi kecerdasan buatan yang beribu pejabat di Beijing, mengumumkan pada 30 OgosHasil kewangannya yang tidak diaudit untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2022.

Jumlah pendapatan Baidu adalah 29.6 bilion yuan ($4.43 bilion), turun 5% tahun ke tahun. Keuntungan bersih bukan GAAP Baidu adalah 5.5 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 3% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 43%.

Oleh kerana perbelanjaan R&D teras Baidu menyumbang lebih dari 20% daripada pendapatan unit perniagaan selama 7 suku berturut-turut, syarikat itu terus melabur banyak dalam R&D. Margin operasi teras bukan GAAP Baidu adalah 22%, meningkat daripada 17% pada suku sebelumnya.

Baidu Core memperoleh pendapatan 23.2 bilion yuan pada suku kedua, dan pendapatan awan pintar Baidu mengekalkan pertumbuhan pesat, melebihi 31% tahun ke tahun dan 10% bulan ke bulan.

Apollo Go mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai penyedia perkhidmatan teksi autonomi terkemuka. Syarikat itu melengkapkan 287K perjalanan pada suku kedua dan telah mengumpulkan 1 juta perjalanan pada 20 Julai. Perkhidmatan itu kini meliputi lebih 10 bandar di seluruh negara termasuk Beijing, Shanghai, Shenzhen, Chongqing dan Hefei.

Pada akhir suku kedua 2022, pengangkutan pintar Baidu ACE (pemanduan autonomi, jalan yang saling berkaitan, dan mobiliti yang cekap) telah diadopsi oleh 51 bandar. Berdasarkan nilai kontrak lebih dari 10 juta yuan, peningkatan dari 20 bandar setahun yang lalu.

Lihat juga:Baidu Apollo Go melancarkan perkhidmatan perintis pemanduan autonomi di Hefei

Baidu mengeluarkan kenderaan robotaxi generasi keenamnya, Apollo RT6 pada Julai 2022. RT6 adalah model elektrik penuh tanpa stereng pertama yang direka untuk pemanduan tanpa pemandu sepenuhnya. Apollo RT6 berbeza dengan generasi terdahulu yang sebelum ini diubah suai pada kenderaan konvensional.

Apollo RT6 (sumber gambar: Baidu)

Pada bulan Jun, MAU Aplikasi Baidu mencapai 628 juta, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 8%, dan pengguna log masuk harian mencapai 84%. Menurut IDC dan Canalys, Xiaodu terus menduduki tempat pertama dalam penghantaran pembesar suara pintar China.

Setelah laporan kewangan dikeluarkan, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Robin Li mengeluarkan surat dalaman yang mengatakan, “Saya percaya semua orang merasakan kesulitan dan cabaran dalam lingkungan makro. Kita mesti menyedari sepenuhnya kesukaran dan mengambil kira ini dalam setiap keputusan kerja. Tetapi pada masa-masa sukar, kita juga harus mempunyai keyakinan yang munasabah. Selama bertahun-tahun, Baidu telah berusaha untuk mengubah dunia dengan teknologi dan menjadikan dunia yang kompleks lebih mudah. Nilai yang dibawa oleh teknologi kepada kehidupan rakyat dan produktiviti sosial adalah jelas. Tahun pengumpulan teknologi dan pelaburan jangka panjang kami telah membuat orang merasa bahawa Baidu dapat memberikan nilai yang unik lebih daripada sebelumnya. “