Baidu merancang untuk menaikkan sehingga $3.6 bilion dalam penyenaraian sekunder di Hong Kong

Enjin carian China dan gergasi kecerdasan buatan Baidu merancang untuk mengumpulkan sekurang-kurangnya HK $28 bilion ($3.6 bilion) dengan menerbitkan 95 juta saham di Bursa Saham Hong Kong, syarikat teknologi China terbaru yang disenaraikan di AS untuk membuat tawaran sekunder di pusat kewangan Asia.

Menurut prospektus syarikat, saham biasa Kelas A berharga kepada pelabur runcit Hong Kong tidak lebih daripada HK $295 ($38.05) sesaham, mencakupi 3.4% daripada jumlah saham syarikat. Harga ini adalah premium 19% kepada harga penutupan Baidu di New York pada hari Rabu. Sahamnya yang disenaraikan Nasdaq meningkat 6.76 peratus pada hari Khamis.

Lihat juga:Baidu lulus pendengaran penyenaraian sekunder Hong Kong

Baidu akan menentukan harga akhir sahamnya pada 17 Mac dan mula berdagang di pasaran Hong Kong pada 23 Mac.

Sebagai sebahagian daripada pilihan kasut hijau, penaja jamin mempunyai hak untuk membeli tambahan 14.25 juta (15%) saham, yang akan membawa hasil bersih kepada HK $31.8 bilion ($4.1 bilion).

Bank of America, CITIC Securities dan Goldman Sachs adalah penaja penyenaraian.

Baidu berkata pada hari Khamis bahawa ia merancang untuk menggunakan dana baru untuk pelaburan teknologi dan mengukuhkan pengkomersialan inovasi kecerdasan buatannya, dengan itu memperkukuhkan lagi ekosistem mudah alih Baidu, mengewangkan dan mempelbagaikan operasi perniagaan lain.

Baidu telah terkenal dengan enjin carian dan pengiklanannya selama 20 tahun, dan kini syarikat yang berpangkalan di Beijing sedang mencari kepelbagaian.  

Syarikat itu memberi tumpuan kepada pengkomputeran awan dan pengangkutan pintar, membangunkan platform memandu autonomi Apollo dan melancarkan Robotaxis, dan menubuhkan sebuah syarikat bebas dengan pembuat kereta China Geely untuk mempertaruhkan pengeluaran kereta elektrik.

Baidu adalah salah satu daripada lebih banyak syarikat yang merancang untuk membuat penyenaraian sekunder di Hong Kong di tengah ketegangan yang semakin meningkat antara China dan Amerika Syarikat, termasuk Tencent Music Entertainment Group, perkhidmatan blog mikro Weibo, platform perdagangan automatik dalam talian Autohome dan syarikat video Bilibili Inc.

Menurut maklumat yang dikeluarkan oleh Nikkei Asia, Stesen B juga telah diluluskan untuk penyenaraian sekunder di Hong Kong, yang boleh dikeluarkan seawal minggu depan.

Menurut Reuters, sejak Alibaba melancarkan trend ini dengan skala $12.9 bilion pada tahun 2019, jumlah penyenaraian sekunder di Hong Kong telah mencapai $34 bilion. Tahun lepas, gergasi e-dagang JD.com menaikkan $4.5 bilion dan pemaju permainan NetEase menaikkan $3.1 bilion.