Beijing memerangi kelab peminat dalam talian yang’kacau’ dengan membuang aplikasi kedai

Beberapa aplikasi Cina yang popular untuk peminat telah dikeluarkan dari kedai dalam talian, sementara yang lain yang tidak melarang kanak-kanak di bawah umur. Pihak berkuasa China mengatakan langkah itu bertujuan untuk mengakhiri “kekacauan” kelab peminat dalam talian, lapor Securities Times pada hari Khamis.

Pada 15 Jun tahun ini, Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) memutuskan untuk melancarkan tindakan pembetulan disiplin kelab peminat dalam talian selama dua bulan di seluruh negara untuk memerangi mendorong anak di bawah umur untuk membiayai berhala atau terlibat dalam aktiviti memancing atau pornografi.

Fungsi utama aplikasi tersebut adalah untuk membolehkan peminat menyokong idola kegemaran mereka. Pada masa ini, terdapat banyak jenis aplikasi yang tersedia di pasaran. Sebagai tambahan kepada aplikasi yang dilancarkan oleh syarikat pihak ketiga, beberapa agensi pengurusan selebriti telah melancarkan aplikasi peminat rasmi, dan pelbagai platform video panjang juga mengekalkan komuniti peminat tertentu.

Aplikasi pihak ketiga yang tidak rasmi menjadi sasaran utama operasi pihak berkuasa baru-baru ini. Berbanding dengan aplikasi rasmi, syarikat pihak ketiga mempunyai fungsi yang lebih lengkap, melibatkan lebih banyak selebriti, dan lebih banyak pengguna. Operasi aplikasi pihak ketiga yang tidak terkawal ini harus disalahkan atas apa yang disebut “kekacauan” budaya peminat dalam talian.

Lihat juga:Siapa yang masih menyokong superstar Wu Yifan?

Data Qimai menunjukkan bahawa sejak awal bulan Ogos, banyak aplikasi peminat telah dikeluarkan dari kedai dalam talian. Antaranya, Sfansclub, Morefans Pro, Taoba dan aplikasi lain dengan sebilangan besar pengguna telah dikeluarkan dari Apple App Store pada jam 2 petang pada 10 Ogos dan belum dipulihkan.

Selain itu, beberapa kod QR rasmi yang disediakan oleh aplikasi ini tidak dapat diakses. Sekiranya anda mengimbas kod QR dengan penyemak imbas, maklumat “Aplikasi tidak tersedia atau dikeluarkan sementara kerana keperluan dasar, dan perkhidmatan muat turun tidak disokong” akan dipaparkan.

Di samping itu, kebanyakan fungsi aplikasi ini termasuk penggalangan dana, menyokong idola, dan memanipulasi komen. Fungsi ini dapat dengan mudah mendorong penggunaan yang tidak masuk akal, pelanggaran privasi, penyalahgunaan dan serangan yang tidak diprovokasi, dan semuanya mewakili sasaran pertempuran ini.

Sebelum itu, untuk mengekang tingkah laku sokongan yang tidak rasional, Weibo, atau Twitter China, telah memimpin dalam menghapus “senarai populariti selebriti” nya, dan platform seperti Baidu dan 360 Search juga telah menghapus fungsi serupa seperti senarai populariti mereka.