Beijing memperkenalkan dasar untuk merangsang pasaran automotif

Pada 7 Julai, 16 jabatan kerajaan termasuk Kementerian Perdagangan China mengumumkanNotis mengenai Pengumuman Beberapa Langkah untuk Mempromosikan dan Memperluas Pasaran Automobil, Terutama Permintaan Pengguna“Pemberitahuan” mensasarkan enam bidang yang berbeza dan memberi tumpuan kepada dua belas dasar yang berbeza.

Langkah-langkah yang baru diusulkan melibatkan merangsang penggunaan kereta baru, dan juga membuat beberapa peraturan mengenai keperluan penggunaan kitaran hidup penuh kereta terpakai, seperti kitar semula kereta dan sekerap.

Dalam hal mempromosikan pembelian dan penggunaan kenderaan tenaga baru, “Langkah” mengusulkan untuk mempromosikan aliran bebas kenderaan tenaga baru di seluruh wilayah dan mematahkan perlindungan tempatan terhadap pasaran kenderaan tenaga baru. Di samping itu, bandar ini juga akan memperpanjang tempoh setelah tamatnya polisi pengecualian cukai pembelian kenderaan untuk kereta baru, dan akan melakukan aktiviti mendalam untuk kereta baru ke luar bandar. Akhirnya, dokumen tersebut bertujuan untuk menyokong pembinaan kemudahan pengecasan di seluruh negara.

Guo Shougang, ketua Jabatan Industri Peralatan I Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, mengatakan bahawa Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat dan jabatan lain yang berkaitan akan memperluas skala promosi kenderaan tenaga baru, meningkatkan bekalan kenderaan, dan membantu menstabilkan harga kerepek automotif dan bahan mentah hulu. Agensi ini juga akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan kelancaran dan kestabilan rantaian bekalan industri.

Dalam hal mempromosikan pembangunan kereta terpakai, “Langkah” memerlukan penghapusan sepenuhnya sekatan penempatan semula dan sebaliknya mempromosikan peredaran bebas kereta terpakai. “Langkah-langkah” juga bertujuan untuk mengoptimumkan pengurusan pendaftaran transaksi dan mempromosikan peredaran yang efisien sambil mendukung pengembangan bisnis pengedar dan mempromosikan pengembangan skala besar.

Lihat juga:Jalan raya Shenzhen membenarkan kereta memandu sendiri L3

Dalam hal mempromosikan pembaharuan dan penggunaan kenderaan, “Langkah” mendorong percepatan penghapusan dan pembaharuan kenderaan lama, dan peningkatan sistem kitar semula kenderaan bermotor yang dibuang.

Sebagai tindak balas kepada masalah tempat letak kereta bandar, “Langkah” mengusulkan untuk mempromosikan pembinaan kemudahan tempat letak kereta bandar, meningkatkan tahap bekalan kemudahan tempat letak kereta bandar dengan berkesan, dan mempercepat penerapan teknologi baru dan model baru untuk mempromosikan perkongsian sumber tempat letak kereta dan pemadanan penawaran dan permintaan. Kawasan kediaman yang baru dibina akan membina kemudahan tempat letak kereta dengan ketat sesuai dengan perancangan tempat letak kereta bandar dan menyokong standard pembinaan komuniti kediaman.

Industri automobil dianggap sebagai industri strategik dan tonggak penting dalam ekonomi negara. Tahun ini, pihak berkuasa China telah berulang kali mengadopsi kebijakan untuk meningkatkan usaha untuk menstabilkan dan meningkatkan penggunaan kenderaan. Pada bulan April, Dewan Negara mengeluarkan pemberitahuan yang meminta peningkatan penggunaan dan mengusulkan serangkaian langkah-langkah untuk mempromosikan penggunaan kenderaan, termasuk pelonggaran sekatan pembelian kenderaan. Pada bulan Mei, Dewan Negara juga memperkenalkan paket kebijakan dan langkah-langkah untuk membantu menstabilkan ekonomi, mengurangi dan mengecualikan beberapa cukai pembelian kenderaan penumpang, dan meningkatkan syarat pendaftaran transaksi kereta terpakai.