Biden meminta sokongan untuk industri kenderaan elektrik A.S. untuk meningkatkan persaingan dengan China

Semasa lawatan maya ke kilang pembuatan bas elektrik pada hari Selasa, Presiden A.S. Joe Biden mengeluh bahawa Amerika Syarikat “jauh di belakang China” dalam membangun dan melaksanakan pengangkutan yang mampan.

Komen itu dibuat pada acara dalam talian di kilang South Carolina yang dikendalikan oleh Proterra, pengeluar kenderaan elektrik A.S. (EV) yang mengkhususkan diri dalam produk pengangkutan awam yang mampan.

Biden juga menyatakan cita-citanya bahawa Amerika Syarikat akan menjadi pemimpin global dalam pengeluaran bas elektrik dan kereta penumpang, yang selaras dengan matlamat kerajaannya untuk bertindak balas terhadap pemanasan global dan menggalakkan pertumbuhan pekerjaan domestik selepas wabak itu.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan beberapa syarikat teknologi terkemuka di China bersaing untuk memasuki pasaran yang sudah sesak, industri automobil tenaga hijau China telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara.

Walaupun AS adalah rumah bagi Tesla, syarikat kereta elektrik yang paling berharga dan diiktiraf di peringkat antarabangsa, jumlah pengeluaran kenderaan elektrik China diramalkan akan melebihi AS lebih dari tiga kali ganda pada tahun 2023Statistik.

Senarai panjang pemimpin dalam industri EV yang berkembang pesat di China termasuk BYD Automobile, Geely, NIO, SAIC, BAIC, Xpeng dan Lithium Automobile, semuanya mendapat manfaat daripada asas pengguna domestik yang besar di negara ini dan sokongan luas dari kerajaan pusat.

Lihat juga:BYD yang disokong Buffett melancarkan empat kenderaan elektrik dengan bateri pisau

Di samping itu, gelombang gergasi teknologi terkemuka China, termasukBaiduDanXiaomiRancangan untuk membangunkan kenderaan tenaga hijau sendiri telah diumumkan tahun ini. Di Shanghai Auto Show minggu ini,HuaweiJuga menambah kegilaan gila dan melancarkan SUV hibrid yang dibangunkan sendiri. Kemasukan berprofil tinggi ke dalam pasaran kenderaan elektrik yang sangat kompetitif telah mencetuskan lebih banyak spekulasi dan pelaburan dalam industri kenderaan elektrik China yang semakin meningkat.

Pada masa yang sama, pentadbiran Biden telah mencadangkan pelan infrastruktur $2.3 trilion yang besar, di mana $174 bilion didedikasikan untuk meningkatkan kelebihan daya saing A.S. dalam pembangunan dan pembuatan kenderaan elektrik dan stesen pengecasan.

Antara dasar khusus yang dicadangkan oleh rang undang-undang adalah matlamat yang bercita-cita tinggi untuk menubuhkan 500,000 stesen pengecasan awam di seluruh Amerika Syarikat menjelang 2030. Sebaliknya, jumlah stesen pengisian di China akan mencapai 807,000 pada tahun 2020Statistik.

Presiden Biden juga berkata terdapat keperluan untuk menggalakkan pengguna beralih dari kereta bertenaga bahan api ke kenderaan elektrik baruHanya 2%Peratusan jumlah pembelian kereta. Reuters memetik data dari firma penyelidikan Canalys yang mengatakan bahawa pada tahun 2020, pembuat kereta China menjual kira-kira 1.3 juta kereta penumpang, manakala pembuat kereta A.S. hanya menjual 328,000.

Mengurangkan perubahan iklim adalah salah satu matlamat utama pentadbiran Biden, menandakan pemergian besar dari bekas Presiden Trump, yang berakhir pada bulan Januari.

Pemanasan global sering disebut-sebut sebagai salah satu saluran yang paling menjanjikan untuk kerjasama Sino-AS pada tahun-tahun akan datang, kerana pegawai kanan di Beijing dan Washington semakin menekankan perlunya tindakan yang diselaraskan. TempohPerbincangan terkiniDi Shanghai, Duta Khas A.S. John Kerry dan rakan-rakan Cinanya bersetuju untuk bekerjasama untuk menangani cabaran ini.

Memandangkan China dan Amerika Syarikat semakin menuntut dasar perlindungan alam sekitar, persaingan antara kedua-dua negara dalam bidang kenderaan elektrik mungkin semakin meningkat.