BOE mendapat peluang pertama dalam pengeluaran iPhone 14 OLED

Cailian PressPada 7 Julai, diketahui dari orang dalam BOE bahawa panel AMOLEDnya telah lulus pensijilan Apple iPhone 14, tetapi waktu pengeluaran dan jumlah penghantaran tertentu belum dimuktamadkan.

Terdapat banyak laporan mengenai sama ada panel BOE OLED dapat lulus pensijilan Apple. Media Korea Selatan telah melaporkan bahawa BOE telah diusir dari rantaian bekalan Apple. Namun, BOE menjawab bahawa “sasaran pengeluaran tahunan panel OLED tidak berubah, dan pengembangan perniagaan yang berkaitan berjalan dengan teratur.”

Runto, sebuah organisasi pihak ketiga yang memfokuskan pada penyelidikan industri paparan semikonduktor, mengeluarkan laporan pada 6 Julai, yang menyatakan bahawa pada 30 Jun, BOE menerima pemberitahuan dari Apple bahawa panel AMOLEDnya telah disahkan. BOE akan menghasilkan panel secara besar-besaran pada bulan Julai dan memulakan penghantaran besar-besaran pada bulan September.

BOE menghantar iPhone 12 pada Disember 2020 dan iPhone 13 pada Oktober 2021, kata Runto. Dari segi sejarah, penghantaran panel AMOLED untuk iPhone 14 dijangka sekurang-kurangnya 5 juta pada tahun 2022.

Pada bulan September, Apple akan melancarkan siri iPhone 14 baru. Menurut laporan sebelumnya, terdapat empat versi iPhone 14, dan Apple mempunyai 90 juta unit dalam stok.

Runto mengatakan Apple akan membeli lebih daripada 90 juta panel OLED fleksibel, 60 juta dari paparan Samsung, 25 juta dari paparan LG dan yang lain dari BOE.

Lihat juga:BOE dan JD.com melancarkan kerjasama baru

Menurut data dari Runtuo, pada tahun 2021, JD.com akan menghantar lebih daripada 16 juta panel telefon bimbit OLED kepada Apple, menyumbang 10% daripada semua panel yang dibeli oleh Apple. Pada tahun 2022, kerana kekurangan cip pemacu paparan, penghantaran papan sisi JD iPhone 13 akan menurun. Pada separuh pertama tahun ini, JD.com menghantar kira-kira 9.5 juta panel AMOLED kepada Apple, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 66%, walaupun lebih rendah daripada yang dijangkakan.

Pengilang panel AMOLED China yang lain, seperti CSOT dan Visionox, juga secara aktif menghantar sampel kepada Apple.