ByteDance Douyin menguji saluran novel baru

Planet teknologiMenurut laporan pada hari Selasa, Douyin ByteDance telah menguji saluran ciri yang disebut “Fiksyen” di laman utama aplikasi tabletnya, yang membolehkan pengguna memilih e-buku yang dapat dibaca di platform.

Reka bentuk saluran novel sangat mudah, terdiri daripada “rak buku”,” carta “dan halaman” eksklusif”. Pengguna boleh memilih novel yang menarik minat mereka dari carta dan bahagian eksklusif. Sekiranya mereka menyukai novel itu, mereka boleh menambahkannya ke rak buku mereka untuk dibaca kemudian.

Seawal tahun 2019, ByteDance melancarkan platform novel dalam talian yang disebut “Flip Fiction”, yang kebanyakannya ditujukan kepada penonton muda drama romantis atau maharaja. Novel dalam saluran Douyin baru ini terutama disediakan oleh Fanche Novels, dan saat ini tidak ada kandungan berbayar.

Halaman saluran aplikasi Douyin telah disemak beberapa kali, dan telah berkembang dari hanya fungsi intra-bandar ke halaman pelbagai fungsi yang meliputi pembelajaran, cadangan, dan pusat membeli-belah. Ujian fungsional novel ini merupakan langkah penting dalam kepelbagaian Douyin.

Tidak menghairankan bahawa Douyin melancarkan perniagaan baru. Menurut data dari Questmobile, pada bulan Disember tahun lalu, nisbah pertindihan antara pengguna “Fancy Fiction” dan Douyin mencapai 72.1%. Douyin secara rasmi melancarkan perniagaan novelnya sendiri, yang dapat melayani pengguna yang bertindih ini dengan lebih baik dan memanfaatkan lebih banyak pengguna yang berpotensi.

Lihat juga:Douyin menjalin kerjasama dengan Liga Super China

Baru-baru ini, ByteDance terus melancarkan sejumlah aplikasi novel berbayar, dengan harapan dapat menyeret perniagaan novel ke dalam bidang kandungan berbayar dan mencapai model pengewangan yang lebih kuat.