CATL dan EVE untuk menghasilkan bateri 4680 yang direka oleh Tesla pada tahun 2022

BusinessKoreaMenurut laporan pada 11 Februari, semakin banyak syarikat China memasuki bidang bateri kuasa silinder, sebuah pasaran yang secara tradisinya dikuasai oleh pengeluar bateri kereta elektrik Korea Selatan dan Jepun.

Laporan itu mendedahkan bahawa syarikat bateri utama China, termasuk bateri CATL, EVE dan BAK, merancang untuk memulakan pengeluaran besar-besaran 4,680 model bateri silinder tahun ini. Bateri EVE dan BAK Pada masa ini, infrastruktur sedang dibina untuk menghasilkan bateri nikel-kobalt-manganese (NCM) dengan diameter 46 mm dan panjang 80 mm.

Laporan itu menunjukkan bahawa setakat ini, syarikat China telah memberi tumpuan kepada bateri besi fosfat lithium (LFP). Namun, dengan beberapa pembuat kenderaan seperti Tesla dan syarikat permulaan kereta elektrik lain yang berminat dengan bateri 4680, mereka mengalihkan fokus mereka ke bateri silinder.

Bateri silinder 4680 diperkenalkan oleh Tesla pada bulan September 2020. Ia direka dengan telinga Janji dengan saiz dan ketumpatan tenaga yang lebih besar. Walau bagaimanapun, kapasiti yang lebih besar bermakna pengeluaran yang lebih sukar. Oleh kerana bateri terlalu besar, sukar untuk menghilangkan haba di pusat, yang juga menyebabkan masalah keselamatan. Di samping itu, kerana penyesuaian proses, bahan, dan lini pengeluaran, kadar hasil awal produk bateri 4680 hanya sekitar 20%.

Lihat juga:Tesla mengeluarkan laporan mengenai pengecasan kenderaan elektrik semasa percutian Tahun Baru Cina

Untuk penambahbaikan, Tesla telah mencari pengeluar koperasi 4,680 bateri silinder di seluruh dunia. Pada 2 Februari, Panasonic mengatakan akan memulakan pengeluaran percubaan 4680 bateri pada awal tahun ini. Selain Panasonic, LG Energy Solutions Korea Selatan, Samsung SDI, dan sejumlah syarikat bateri kuasa China mempercepat pelaburan mereka dalam bateri 4680.