CATL lancar model bateri Kirin 27 Ogos ini

Gergasi bateri kuasa China CATL mengumumkan rancangan untuk diadakanPada 27 Ogos, acara pelancaran kereta yang dilengkapi dengan bateri Kirin. Sebelumnya, syarikat itu mengesahkan bahawa model baru kereta litium akan dilengkapi dengan bateri Kirin. Lotus dan Neta Motors juga membuat pengumuman yang membayangkan bahawa model mereka akan dilengkapi dengan bateri terbaru CATL.

Pada 23 Jun tahun ini, CATL melancarkan teknologi CTP generasi ketiga dan mengumumkan hasratnya untuk menghasilkan dan melancarkan bateri Kirin baru secara besar-besaran pada tahun 2023. Ketumpatan tenaga bateri ini adalah 13% lebih tinggi daripada sistem bateri 4680 silinder, di bawah komposisi kimia bateri yang sama dan saiz pek yang sama. Bateri mempunyai jarak pelayaran hingga 1.000 kilometer, menyokong permulaan panas cepat dalam 5 minit, pengecasan cepat hingga 80% dalam 10 minit, dan akan dilancarkan melalui pengeluaran besar-besaran pada tahun 2023.

Pada acara “IAA 2019”, CATL melancarkan teknologi CTP generasi pertama, dengan jangka hayat bateri lebih dari 500 kilometer dan ketumpatan tenaga sistem lebih tinggi daripada 180Wh/kg. Model perwakilan adalah pakej 100kWh siri BAIC Group EU5 dan NIO, yang intinya adalah membuang panel sisi modul. CTP2.0 akan dilancarkan pada tahun 2021, dengan jangka hayat bateri lebih dari 600km dan kepadatan tenaga sistem lebih dari 200Wh/kg. Model perwakilan adalah siri NIO pakej 75kWh. Kuncinya adalah untuk mengeluarkan dua plat akhir modul dan menggantikannya dengan rasuk menegak dan mendatar pada kotak.

(Kredit gambar: CATL)

CTP3.0 yang dilancarkan kali ini dikatakan mempunyai jangka hayat bateri hingga 1,000 kilometer dan ketumpatan tenaga sistem melebihi 250Wh/kg. Inti adalah untuk mengeluarkan rasuk longitudinal atau salib pada kotak, dan menggunakan plat yang disejukkan dengan air antara kedua-dua sel dan badan sel untuk memenuhi keperluan struktur.

Perlu disebutkan bahawa bateri silinder Tesla 4680 adalah pelepasan produk baru terakhir dalam bidang bateri yang telah menarik perhatian ramai. Bateri Kirin CATL pasti akan bersaing dengan sistem bateri 4680 silinder pada masa akan datang.

Lihat juga:Syarikat teknologi tenaga hijau GCL bekerjasama dengan CATL

Bateri 4680 adalah bateri silinder besar dengan diameter 46 mm dan ketinggian 80 mm. Ia mempunyai kelebihan jarak pelayaran tinggi dan kos rendah. Ia adalah laluan teknologi bateri terkemuka Tesla di masa depan. Mengenai bateri 4680, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk pernah mengatakan secara terang-terangan bahawa ini adalah “kejayaan besar” dalam teknologi yang akan memungkinkan syarikatnya menghasilkan kereta elektrik dengan harga $25,000.