CATL melabur AS $18,700 untuk mengembangkan pengeluaran bateri tenaga baru di Xiamen

Syarikat bateri terkemuka China, Modern Ampere Technology Co Ltd (CATL) berkata pada 6 September bahawa anak syarikatnyaPangkalan Bateri Tenaga Baru Xiamen Times (Fasa I) telah dimulakan secara rasmi di Xiamen, Provinsi Fujian, dengan jumlah pelaburan tidak lebih dari 13 miliar yuan (US $1,87 bilion), tujuan utamanya adalah untuk membina barisan pengeluaran bateri kuasa dan bateri simpanan tenaga.

Pada bulan September tahun lalu, Kerajaan Perbandaran Xiamen dan CATL menandatangani perjanjian kerjasama strategik. Projek baru ini dimulakan sejurus selepas permulaan pangkalan bateri lithium-ion baru Xiamen Times pada bulan Disember tahun lalu, yang akan mempromosikan pengembangan kluster industri bateri tenaga baru di bandar ini.

Xiamen adalah salah satu bandar terpenting di CATL kerana berdekatan dengan bandar Ningde, di mana ibu pejabat syarikat itu terletak. Jenama pertukaran baterinya EVOGO dilancarkan secara rasmi pada 18 April. Xiamen adalah bandar pertama yang menggunakan perkhidmatan ini. CATL juga menubuhkan Institut Penyelidikan Bahan di Xiamen.

Lihat juga:CATL melancarkan perkhidmatan pertukaran bateri EVOGO pertama di Xiamen

CATL sudah mempunyai 10 pangkalan di China, sementara untuk pasaran luar negara, kilang Jermannya telah memperoleh lesen pengeluaran. Kilang ini telah memasukkan wayar modul ke dalam pengeluaran, dan wayar sel bateri akan dimasukkan ke dalam pengeluaran pada akhir tahun ini. Tahun ini,CATL rancang bina kilang Eropah kedua di Hungary, dengan jumlah kapasiti pengeluaran 100GWh, pembinaan akan dimulakan tahun ini.