China E-sports Weekly: Riot Games mengesahkan lima bandar di China untuk menjadi tuan rumah LoL Worlds, IQOO bergabung dengan Tencent E-sports Technology Alliance

Dalam era pasca-pandemi, e-sukan bekerjasama dengan pelbagai bidang untuk membuat kandungan yang pelbagai, termasuk kejohanan e-sukan yang menjangkau khalayak yang lebih besar dan dengan cepat menarik lebih banyak peminat e-sukan dalam prosesnya. Pada 16 Jun, Tencent dan Hainan Holiday Software Community (RSC) menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak E-Sukan Global Tencent tahunan di Pusat Persidangan Antarabangsa Haikou.

Dengan tema “e-sukan untuk lebih banyak”, acara ini mengundang eksekutif dan pemimpin dari industri e-sukan global dan industri lain untuk bergabung, termasuk Ma Xufeng, naib presiden kanan Tencent Holdings; Hou Ying, naib presiden Tencent Games; Ketua Pegawai Eksekutif VSPN, Dino Ying; Ketua Pegawai Eksekutif Huya Dong Rongjie; Dan Ketua Pegawai Eksekutif Supergen David Ng.

Sidang kemuncak itu, yang dihoskan oleh jenama telefon pintar China IQOO, mengumumkan sejumlah perkongsian dan program e-sukan utama. Tencent E-sports ditubuhkan pada tahun 2016 dan merupakan sebahagian daripada ekologi budaya “kreativiti budaya baru” Tencent. Ia berada di kedudukan yang sama dengan Tencent Games, China Literature Co., Ltd., Tencent Pictures, Tencent Animation, dan Tencent Music Entertainment Group.

“E-sukan tahun ini menunjukkan nilai yang luar biasa sebagai kandungan digital, terutama pada waktu yang belum pernah terjadi sebelumnya,” kata Steven Ma di panggung utama acara tersebut. “E-sukan telah menjadi’adegan super digital’ baru.”

Berita panas dalam industri e-sukan China: Riot Games mengesahkan bahawa Shanghai, Chengdu, Qingdao, Wuhan dan Shenzhen akan menjadi tuan rumah sebahagian daripada Jelajah Bandar Kejuaraan Dunia League of Legends 2021; Telefon pintar China IQOO menyertai Tencent E-sports Technology Alliance; Ketua Pegawai Eksekutif VSPN Di Noying melancarkan, syarikat itu akan membuka “zon e-sukan belia” di Shanghai; Tencent E-sports dan Shangri-La menandatangani perkongsian; Tencent E-sports dan Zhejiang Media Institute menandatangani perjanjian kerjasama mengenai latihan bakat di layar e-sukan.

Chengdu, Qingdao, Wuhan, Shanghai, Shenzhen menjadi tuan rumah Kejuaraan Dunia League of Legends 2021

Ketua Riot Games China, Leo Lin mengumumkan pada sidang kemuncak itu bahawa lima bandar di China akan menjadi tuan rumah Kejohanan Dunia League of Legends 2021, salah satu acara eSports antarabangsa terbesar tahun ini. Lima bandar tersebut adalah Shanghai, Qingdao, Wuhan, Chengdu dan Shenzhen.

Biasanya, Kejohanan Dunia LoL menggunakan “City Tour”, yang mengadakan lawatan di pelbagai bandar di rantau ini dalam pusingan pertama sebelum final. Malangnya, Riot Games membatalkan jelajah bandar untuk World Tour kerana pandemik. Untuk mengatasi kekurangan peminat dan penonton China, Riot Games menangguhkan pusingan seterusnya di Amerika Utara hingga 2022, yang membolehkan China terus menjadi tuan rumah kejohanan tahun ini.

Tahun lalu, final Worlds 2020 diadakan di Stadium Bola Sepak Shanghai, dengan lebih daripada 6,000 penonton. Pertandingan akhir tahun ini akan diadakan di Pusat Universiade Shenzhen pada 6 November.

Acara e-sukan memainkan peranan penting dalam ekonomi tempatan di bandar ini, terutamanya memandangkan penangguhan acara sukan tradisional semasa wabak ini. Pada bulan Mei tahun ini, Shanghai Sports Bureau (SSB) melaporkan bahawa acara sukan dunia 2020 berada di kedudukan kedua di Shanghai dari segi pengaruh, dengan kesan ekonomi langsung lebih dari 30 juta yuan (AS $4,6 juta) dan kesan cukai 3.21 juta yuan (AS $483,000).

Tahun ini, TJ Sports menjadi tuan rumah final musim bunga League of Legends Professional League (LPL) di Wuhan dan LPL All-Stars di Chengdu. Kembali pada tahun 2017, Worlds 2017 diadakan di Wuhan, Guangzhou, Shanghai dan Beijing. Lebih 40,000 penonton menyaksikan perlawanan akhir Kejohanan Bola Sepak Dunia 2017 di Stadium Nasional Beijing, Bird’s Nest.

IQOO melancarkan Sidang Kemuncak Global Tencent E-sports dan bergabung dengan Tencent E-sports Technology Alliance

Semasa sidang kemuncak itu, Hou Ying, naib presiden Tencent Games dan pengurus besar Tencent E-sports, mengumumkan bahawa jenama telefon pintar vivo IQOO telah bergabung dengan Tencent E-sports Technology Alliance bersama Intel, Qualcomm, Nvidia, China Unicom, Tencent Cloud, dan Razer.

IQOO adalah penaja telefon pintar eksklusif Tencent Mobile Franchise Kings Professional League (KPL) dan rakan jemputan Tencent Global Esports Summit. Sebenarnya, IQOO, VSPN dan platform siaran langsung China Huya menjadi tuan rumah gerai “Teknologi E-sukan” di sebelah pentas utama acara tersebut.

Feng Yufei, Presiden Pasar China IQOO, juga mengungkapkan bahawa kerjasama strategik antara IQOO dan Tencent E-sports adalah transaksi “beberapa tahun”.

Di samping itu, Encik Hou juga mendedahkan bahawa syarikat itu akan bekerjasama dengan Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE), organisasi kejuruteraan elektrik terkemuka di dunia, untuk bersama-sama membangunkan piawaian untuk “penyiaran e-sukan” dan “persaingan adil e-sukan”.

“Penerapan teknologi baru akan menjadi bidang pertumbuhan baru dalam pengembangan eSports,” kata Hou di panggung utama.

Lihat juga:“China E-sports Weekly”: Perancangan Sidang Kemuncak Tahunan Tencent Global E-sports 2021, 2020 World E-sports menyumbang AS $4.6 juta kepada ekonomi Shanghai

“Simon Sinek mengemukakan konsep’lingkaran emas’-mengapa, atau motivasi-dalam bukunya” Begin Why “; Bagaimana atau proses; Dan apa, atau produk. Mr Sinek melanjutkan dengan mengatakan bahwa orang tidak membeli apa yang Anda lakukan, tetapi mengapa Anda melakukannya, “kata Nick Foref, produser eksekutif acara Riot Games Global League of Legends & Wild Rift eSports, di Summit. “Penerapan teknologi telah menjadi sorotan dan elemen utama dalam acara Riot International, tetapi alasan untuk melakukannya sering disalahpahami… bagi kita, teknologi adalah’apa’, bukan’bagaimana’ atau’mengapa'”.

Dalam Worlds 2020, Riot Games menggunakan Extended Reality (XR) semasa siaran. XR biasanya digunakan untuk filem atau siri TV kos tinggi, seperti “Star Wars: The Mandalorian” Disney.

Berita perniagaan eSports lain:

  • Dino Ying, Ketua Pegawai Eksekutif penyedia penyelesaian e-sukan China VSPN, mengumumkan pada sidang kemuncak itu bahawa syarikat itu akan membuka “zon e-sukan belia” di Shanghai. Berorientasikan e-sukan, kawasan ini juga akan menjadi tempat bagi pemain permainan generasi Z. Mereka juga dapat menikmati audio elektronik, siaran langsung, persembahan dan makanan. Ying juga mengatakan bahawa matriks hiburan e-sukannya VSPN + akan memberi tumpuan kepada pembrokeran bakat e-sukan, pembuatan kandungan e-sukan, dan pengembangan filem dan televisyen.