China E-sports Weekly: Syarikat dan individu yang berkaitan dengan e-sukan menyokong Henan dalam memerangi banjir, Tencent membelanjakan AS $127 juta untuk memperoleh Sumo Group

Walaupun terdapat beberapa pertandingan penting dalam industri eSports dan rancangan baru yang diumumkan minggu lalu, China kini dalam keadaan sedih dan tahan setelah bencana alam yang mengejutkan. I-League untuk Dota 2 sudah dimulai di Shanghai dengan total hadiah 1.2 juta yuan (Rp 185.000). Namun, pada masa yang sama, hujan lebat yang memecah rekod melanda wilayah Henan di tengah China dan ibu kotanya, Zhengzhou.

“Zhengzhou menerima lebih banyak hujan selama empat hari daripada rata-rata satu tahun. Ini sangat serius,” kata WMO. Serangkaian syarikat dan individu yang berkaitan dengan eSports menyumbang berjuta-juta dolar secara kolektif untuk menyokong Provinsi Henan dalam mengatasi bencana hujan lebat dan banjir.

Tajuk utama lain dalam industri eSports China termasuk:

Tencent mengumumkan pengambilalihan studio permainan video Britain Sumo Group dengan harga $1.27 bilion.

-Timi Studios of Kings telah menamatkan perjanjian sokongan dengan penyanyi dan artis Kanada Kris Wu atas tuduhan salah laku seksual.

-Bahagian musim panas PUBG Champions League (PCL) 2021 telah bermula pada 20 Julai dengan hadiah keseluruhan 4 juta yuan ($620,000).

Syarikat berkaitan e-sukan menyokong Zhengzhou dan bandar-bandar Henan lain dalam memerangi hujan lebat dan banjir

Provinsi Henan China mengalami hujan lebat pada hari Selasa, dengan Zhengzhou mencatat 201.9 milimeter (7.9 inci) dalam satu jam, menyebabkan banjir dahsyat di sekitar wilayah tengah. Biro Meteorologi Zhengzhou bahkan menyebutnya “hujan terburuk dalam hampir 1.000 tahun.”

Untuk memerangi hujan lebat dan banjir, penerbit permainan China, organisasi e-sukan, platform siaran langsung dan individu menyumbangkan wang dan bahan kepada penduduk Henan. Penerbit permainan Tencent dan ByteDance mengumumkan bahawa mereka akan menyumbangkan 100 juta yuan ($15.5 juta) kepada Provinsi Henan dengan sokongan teknikal dari WeChat dan Douyin, sementara NetEase juga mengumumkan sumbangan 50 juta yuan ($7.73 juta) dan berjanji untuk menyokong lebih daripada 10,000 pelajar dalam program pendidikan.

EStar.Pro, sebuah organisasi e-sukan yang berpusat di Wuhan, menyumbangkan 1 juta yuan ($155,000) kepada Henan Charity Association atas nama Mario He dan isterinya, Xi Mengyao. Di samping itu, Aster, pasukan penganjur Dota 2 yang berpusat di Shanghai, mengumumkan bahawa pada mulanya ia akan menyumbangkan 200,000 yuan ($31,000) kepada mangsa di Henan. Pasukan ini, yang kini bertanding di ImbaTV i-League di Shanghai, juga akan menyumbangkan sebahagian wang hadiah mereka untuk menyokong penyebabnya. King Honor Team XYG juga bergabung, dengan rancangan untuk menyumbangkan 1 juta yuan ($155,000) ke wilayah itu dan tambahan 1 juta yuan ($155,000) dari pemilik XYG Hongfa Zhang.

Sebagai tambahan, Elephant Goose Culture, rangkaian berbilang saluran permainan dan e-sukan China, dan pemilik bersama Liu “PDD” Mou masing-masing menyumbangkan 1 juta yuan ($155,000) kepada Henan, sementara streamer teratas “UZI” Zihao menyumbang 500,000 yuan ($77,000). Syarikat dan pita yang berkaitan menyumbangkan sejumlah 3.41 juta yuan ($526,000).

Terdapat juga ratusan individu e-sukan termasuk pemain profesional, meriam, riben yang menderma dan menjadi sukarelawan untuk memberi sumbangan bagi menyokong penduduk yang tinggal di Henan dan Zhengzhou.

Tencent merancang untuk memperoleh studio permainan Britain Sumo dengan harga $1.27 bilion

Penerbit permainan China Tencent mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan membeli studio permainan Britain Sumo Group dengan harga $1.27 bilion. Tawaran itu 43 peratus lebih tinggi daripada penilaian Sumo semasa. Tencent sudah menjadi pemegang saham kedua terbesar Sumo, dengan 8.75% sahamnya. Goldman Sachs dan Zeus Capital akan menasihati lembaga Sumo mengenai syarat kewangan pemerolehan tersebut.

“Peluang untuk bekerjasama dengan Tencent adalah sesuatu yang tidak dapat kita lepaskan.” Ini akan membawa dimensi lain ke sumo, memberi kita peluang untuk benar-benar meninggalkan tanda kita dalam industri yang luar biasa ini dengan cara yang sebelumnya tidak dapat dijangkau, “kata Ketua Pegawai Eksekutif Carl Cavers dalam satu kenyataan.

Berpusat di Sheffield, Sumo adalah pemaju “Sack Boys: The Big Adventure”. Pada 28 Jun, permainan ini baru diluluskan oleh Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Nasional China. Ini mungkin salah satu sebab utama mengapa Tencent suka sumo.

Minggu lalu, akhbar Barat Bild juga melaporkan bahawa Tencent merancang untuk membeli Crytek yang berpangkalan di Jerman dengan harga lebih dari 3 juta euro ($4,63 juta). Pandaily telah menghubungi Tencent untuk mengesahkan transaksi tersebut.

Berita e-dagang lain:

Pada 20 Julai, TiMi Studio Group, pembangun “Glory of the King”,” Call of Duty: Mobile “dan” Pokemon Union “yang akan datang, mengumumkan penubuhan TiMi Montréal, sebuah studio permainan bertaraf AAA baru di Kanada.

Pada 19 Julai, TiMi Studio Group mengumumkan bahawa ia telah menamatkan perjanjian sokongan dan kerjasama dengan penyanyi dan artis Kanada Kris Wu kerana gelombang tuduhan serangan seksual. Tencent Video dan jenama lain juga mengakhiri perkongsian mereka dengan Wu.