China JD.com dan Shopify bergabung untuk melayani peniaga rentas sempadan

Gergasi e-dagang China JD.comTelah menjalin kerjasama strategik dengan Shopify yang berpusat di Ottawa untuk membantu peniaga Amerika menjual barang dalam ekonomi kedua terbesar di dunia.

JD.com akan membuka platformnya kepada pedagang Shopify dengan mengintegrasikan sumber pembekal domestik, dan JD International Logistics akan menyediakan perkhidmatan logistik dari pintu ke pintu.

JD.com mengatakan bahawa perjanjian itu akan membolehkan jenama di Shopify mula menjual “saluran pecutan” melalui laman web e-dagang rentas sempadannya di China. Pedagang boleh membuka kedai dalam masa 3-4 minggu, bukannya jenama asing yang biasanya mengambil masa 12 bulan untuk memulakan jualan di China.

JD.com terus mengembangkan perniagaan logistik rentas sempadan globalnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada masa ini, JD.com mengendalikan 80 gudang berikat di Amerika Utara, Eropah, Asia Tenggara, Timur Tengah, Australia dan wilayah lain, dan telah membina hampir 1,000 laluan pengangkutan antarabangsa, menjangkau lebih dari 220 negara di seluruh dunia.

Lihat juga:JD.com menubuhkan lapan pasukan untuk bersiap sedia untuk CCTV Spring Festival Gala

Sebelumnya, sasaran utama perniagaan JD International adalah pasaran Asia Tenggara, seperti yang dapat dilihat dalam usaha sama syarikat di Indonesia dan Thailand, serta pelaburannya di platform membeli-belah Vietnam, Tiki. Pada tahun 2022, JD International akan memberi tumpuan kepada perniagaan runcit global. Baru minggu lalu, JD International mengumumkan bahawa jenama runcit bebasnya Ochama telah membuka kedai di Belanda.