China mempunyai lebih daripada 10 juta kenderaan tenaga baru

MenurutData yang dikeluarkan oleh Biro Pengurusan Lalu Lintas Kementerian Keselamatan Awam pada 6 JulaiHingga akhir bulan Jun, pemilikan kereta China mencapai 406 juta, termasuk 310 juta kenderaan dan 10.01 juta kenderaan tenaga baru.

Sehingga akhir bulan Jun, pemilikan kenderaan tenaga baru China menyumbang 3.23% daripada jumlah kenderaan. Antaranya, kenderaan elektrik tulen mencapai 8.104 juta, merangkumi 80.93% daripada jumlah kenderaan tenaga baru. Pada separuh pertama tahun ini, 2.209 juta kenderaan tenaga baru baru didaftarkan. Berbanding dengan separuh pertama tahun lalu, jumlah kenderaan yang baru didaftarkan meningkat sebanyak 1.106 juta, meningkat 100.26%, yang tertinggi.

Pada separuh pertama tahun 2022, terdapat 16.57 juta kenderaan bermotor yang baru didaftarkan di seluruh negara, penurunan sebanyak 2.14 juta atau 11.43% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Jumlah kenderaan bermotor yang baru didaftarkan pada Q1 adalah sama dengan tempoh yang sama tahun lalu. Terpengaruh dengan wabak ini, jumlah pendaftaran kenderaan bermotor baru pada bulan April dan Mei jauh lebih rendah daripada tempoh yang sama tahun lalu. Namun, dengan percepatan penyambungan semula pekerjaan dan pengeluaran dalam industri automotif, pendaftaran kenderaan bermotor baru mencapai 2.7 juta pada bulan Jun, pada dasarnya sama seperti pada bulan Jun tahun lalu.

Hingga akhir bulan Jun, terdapat 81 bandar di seluruh negara dengan jumlah lebih dari 1 juta kenderaan, peningkatan 7 bandar dari tahun ke tahun, 37 bandar dengan lebih dari 2 juta kenderaan, dan 20 bandar dengan lebih dari 3 juta kenderaan. Perlu diingat bahawa jumlah kereta di Beijing melebihi 6 juta, sementara jumlah kereta di Chengdu dan Chongqing melebihi 5 juta. Pemilikan kereta di Suzhou, Shanghai, Zhengzhou, Xi’an, dan Wuhan semuanya melebihi 4 juta.

Lihat juga:BYD mengatasi Tesla untuk menduduki tempat teratas dalam penjualan kenderaan elektrik H1 global

Di samping itu, terdapat 492 juta pemandu kenderaan bermotor di seluruh negara, di mana 454 juta adalah pemandu kereta, merangkumi 92.38% daripada jumlah pemandu. Pada separuh pertama tahun 2022, jumlah pemandu yang baru dilesenkan di seluruh negara adalah 11.03 juta.