China VC Weekly: Rangkaian sosial untuk warga tua, perkhidmatan runcit tanpa pemandu, dll

Ketika China keluar dari percutian Tahun Baru Imlek selama seminggu, VC & nbsp tempatan; Agensi mengumumkan beberapa tawaran baru yang menarik. Antaranya: Hongsong, platform rangkaian sosial untuk warga tua, menerima pembiayaan Siri A + bernilai $100 juta, sementara Feng Ezushi, sebuah syarikat yang memberi tumpuan kepada runcit tanpa pemandu, menerima $47 juta. Baca lebih lanjut di bawah.

SosialNKerja RangkaianPLatformREtiris Pinus koraiensisRAises $100MBanyak  Siri A+FMembuka kunciRSaluran

Permulaan China, Korea Pine Online Technology, yang mengendalikan laman rangkaian sosial untuk pesara yang disebut Korea Pine, telah mengumpulkan hampir $100 juta dalam pusingan pembiayaan A +.

Pusingan rundingan ini dijalankan oleh Bertelsmann Asia Investments dan   Firma pelaburan memimpin dan disertai oleh pelabur sedia ada CCV, Matrix Partners China, BlueRun Ventures.

Mengenai Pinus koraiensis

Ditubuhkan pada tahun 2019, Hongsong memberi tumpuan untuk memenuhi keperluan warga tua yang telah bersara di seluruh negara. Tujuannya adalah untuk memanfaatkan demografi China yang semakin meningkat, yang mempunyai lebih banyak masa, daya perbelanjaan yang lebih besar dan kualiti hidup yang lebih tinggi daripada generasi tua sebelumnya.

Syarikat perkhidmatan runcit tanpa pemanduFeng’e Grandmaster“Menerima 47 juta yuan dalam pembiayaan Siri A

Feng E Zu Shi   Mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri A berjumlah 300 juta yuan ($47 juta). Pelabur utama adalah Softbank Ventures Asia, dan pelabur bersama adalah Dana Pelaburan Ekuiti Industri Pengguna Budaya CICC dan Shenzhen Capital Group di bawah CICC Capital.

Selepas pusingan pembiayaan ini, Shenzhen Mingde Holdings Development Co., Ltd. dan Softbank Venture Capital Asia, yang juga pemegang saham pengendali syarikat logistik utama China SF Holdings, adalah dua pemegang saham utama. Dana tersebut digunakan terutamanya untuk mempercepat skala dan pertumbuhan, meningkatkan kecekapan operasi dan meningkatkan kualiti perkhidmatan.

TentangFeng’e Grandmaster

“Feng’e Zushi” diinkubasi oleh SF Express pada tahun 2017. Sebagai penyedia perkhidmatan jualan, ia menyediakan sarapan pagi, teh petang, makanan ringan dan minuman lain untuk pekerja kolar pejabat. Luaskan pemandangan penggunaan dari pejabat ke kawasan separa terbuka seperti taman logistik, ruang pembuatan orang ramai, kilang, institusi, sekolah, dan hospital.

Syarikat robot industri Rokae menerima pembiayaan strategik $63 juta

Rokae, sebuah syarikat robotik yang berpusat di Beijing, baru-baru ini mengumpulkan dana strategik 400 juta yuan ($63.16 juta), lapor media teknologi 36kr. Pelabur dalam pusingan ini adalah New Hope Group, sebuah syarikat agribisnis.

Dalam bidang alat ganti kenderaan, Rokae sebelumnya telah melayani pengeluar lini pertama yang terkenal dalam industri automotif global seperti Valeo dan Schaeffler.

Tentang Rokae

Rokae ditubuhkan pada tahun 2015, dan produknya terutama robot industri berprestasi tinggi dan robot kolaboratif yang fleksibel. Dengan mengandalkan produk robot kolaboratif yang fleksibel ini, Rokae dapat menyediakan pengguna di bidang automotif dan 3C dengan perkhidmatan yang memenuhi keperluan tinggi yang halus, seperti memasang cip dengan lengan robot.

Bagi pelanggan dalam bidang perubatan, robot kolaboratif fleksibel syarikat telah menyedari aplikasi pembedahan penggantian sendi, operasi jarak jauh dan aplikasi ultrasound jarak jauh. Mencapai kerjasama dengan lebih daripada 20 syarikat perubatan terkemuka yang membangunkan robot pembedahan,   Di samping itu, Rokae mula meneroka industri kopi dan runcit, menggunakan robot untuk menyediakan perkhidmatan seperti seni latte, ais krim dan pembuatan teh susu.

Lihat juga:Syarikat robot industri Rokae menerima pembiayaan strategik $63 juta

Pembekal trak memandu sendiri Optimus melengkapkan pusingan pembiayaan malaikat

Syarikat trak memandu sendiri Optimus Truck Technology baru-baru ini mengumumkan penyelesaian pembiayaan pusingan malaikat bernilai hampir AS $10 juta, LED   Diketuai secara eksklusif oleh 5Y Capital. Pusingan penggalangan dana ini akan digunakan terutamanya untuk membantu syarikat mengembangkan pasukannya dan menguji kenderaan memandu sendiri di jalan raya.

Dua pengasas firma itu ialah perniagaan trak Pony.ai   Bekas CTO Ponytron, Pan Zhenhao dan bekas ketua pasukan perancangan dan kawalan Ponytron AS, Sun Yoo-han. 5Y Capital pernah menjadi pelabur utama dalam pembiayaan Siri A Pony.ai.

TentangTeknologi Trak Qingtian

Ditubuhkan pada bulan November 2021, Qingtian Truck Technology adalah syarikat permulaan yang didedikasikan untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi pemanduan trak automatik dan logistik pengangkutan. Pada masa ini, syarikat ini mempunyai 20 pekerja, yang semuanya mempunyai pengalaman memandu sendiri yang luas.

Teknologi Zhipu melengkapkan pusingan A dan pusingan A +DaripadaPembiayaan

Baru-baru ini, Zhipu Technology mengumumkan   Mendapat ratusan juta yuan dalam pusingan A dan pusingan A +   Transaksi pembiayaan. Pusingan A dilaburkan secara eksklusif oleh Chengwei Capital, sementara pusingan A + dipimpin oleh GL Ventures, diikuti oleh Chengwei Capital. Kedua-dua pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk penyelidikan produk dan pengembangan pasaran dalam bidang penglihatan spektrum di masa depan.

Pasukan pengasas syarikat itu berasal dari Universiti Nanjing dan Universiti Tsinghua. Pengasas syarikat, Cao Xun, telah menumpukan dirinya kepada fotografi pengkomputeran selama bertahun-tahun, dan hasil teoritis pertama pencitraan video spektrum PMVIS telah diterbitkan di China   Dan pada jurnal dan persidangan yang paling berpengaruh di luar negara.

TentangTeknologi XP

Ditubuhkan pada tahun 2018, Zhipu Technology adalah syarikat yang memfokuskan pada penglihatan spektrum. Syarikat ini bergantung pada peralatan pengimejan spektrum pintar yang dikembangkan sendiri dan sistem analisis penglihatan spektrum untuk membantu pengguna akhir mengatasi kemacetan yang tidak dapat diatasi pada masa lalu.