Deeproute.ai melancarkan penyelesaian pemanduan autonomi L4 dengan harga kurang dari $10,000

Permulaan kereta memandu sendiri Deeproute.ai,Penyelesaian pemanduan autonomi yang bercita-cita tinggi dilancarkan pada hari Rabu. Pakej ini, yang disebut Deeproute-Driver 2.0, adalah sistem Tahap 4 yang tersedia untuk pengeluaran dengan harga sekitar $10,000.

Syarikat itu mengatakan bahawa ia dapat membantu kenderaan memandu sendiri di jalan bandar yang kompleks dengan prestasi yang lebih baik daripada FSD Tesla (pemanduan sepenuhnya autonomi). Yang paling penting, kata Deeproute, harganya kurang dari $10,000, hampir sama dengan harga FSD dan paling rendah dalam industri ini.

Kit perkakasan merangkumi lima sensor lidar dan lapan kamera yang membolehkan kenderaan mempunyai pandangan 360 darjah. Menurut syarikat itu, sensor yang digunakannya kebanyakannya tertanam, yang membolehkan kenderaan autonomi menghilangkan “topi” dari bahagian atas kenderaan.

Menurut ujian jalan video yang dikeluarkan oleh syarikat itu, sistem L4nya mampu menavigasi pada waktu puncak di pusat bandar Shenzhen dan dapat melakukan tugas seperti perubahan lorong yang fleksibel, memberi jalan, dan penggabungan automatik dengan tanjakan atas atau bawah.

Dari segi perancangan produk, dari 2022 hingga 2023, Deeproute.ai akan memperluas kerjasama teknikal yang mendalam dengan kilang mesin. Kereta yang dilengkapi dengan sistem pemanduan autonomi L4 dijangka memulakan pengeluaran besar-besaran dan memasuki pasaran secara besar-besaran pada tahun 2024.

Lihat juga:Alibaba mengetuai pelaburan $300 juta dalam permulaan memandu sendiri Deeproute.ai

Sebagai sebuah syarikat, Deeproute.ai memberi tumpuan kepada dua situasi pemanduan autonomi: perjalanan dan pengangkutan intra-bandar. Pada bulan Jun 2021, ia menjadi syarikat pertama di negara ini yang menggunakan kenderaan autonomi untuk menyampaikan sampel ujian asid nukleik (NAT). Pada bulan Julai, Daerah Futian Shenzhen bekerjasama dengan Deeproute.ai untuk secara rasmi menyediakan perkhidmatan demonstrasi aplikasi berawak RoboTaxi kepada orang ramai.