Douyin dan Kuaishou meningkatkan pelaburan dalam logistik e-dagang

Douyin dan Kuaishou, dua platform video pendek terkemuka di China, meningkatkan pelaburan mereka dalam infrastruktur e-dagang. Antaranya, syarikat e-dagang Douyin ByteDance baru-baru ini menguji perkhidmatan “Speed ​​Delivery” (bermaksud penghantaran pantas dalam bahasa Cina). Langkah ini bertujuan untuk mencapai penghantaran satu hari di bandar yang sama dan penghantaran dua hari di bandar-bandar sekitarnya. Menurut laporan, Kuaishou juga telah menubuhkan syarikat pengurusan rantaian penghantaran dan bekalan di ChengduPlanet teknologiKhamis.

Orang dalam industri memberitahu Tech Planet bahawa kedua-dua platform video pendek ini menyokong banyak syarikat logistik, tetapi perkhidmatannya jauh lebih rendah daripada JD.com dan Alibaba. Masalah penghantaran adalah masalah jangka panjang yang dihadapi oleh pengguna. Walaupun perniagaan e-dagang JD.com dan Alibaba semakin kuat dan kuat, logistik telah memainkan peranan penting. Setelah melihat kelebihan menggabungkan e-dagang dan logistik, Kuaishou dan Douyin kini memberi tumpuan untuk membina infrastruktur logistik yang diperlukan untuk menyokong perniagaan e-dagang mereka yang semakin meningkat.

Lihat juga:Tencent dan Douyin mengembangkan strategi cadangan baru

Susun atur logistik rasmi Douyin akan bermula pada tahun 2020. Seseorang yang dekat dengan Douyin mengatakan bahawa setelah mengembangkan perniagaan e-dagang dengan bersungguh-sungguh, para eksekutif telah membincangkan pembentukan sistem logistik. Setiap hari, kira-kira 600 juta pengguna menggunakan Douyin, yang menawarkan peluang besar. Baru-baru ini, ia menguji perkhidmatan pengedaran penting yang dikenali sebagai “Jisuda”.

Sebaliknya, TikTok versi luar negara ByteDance Douyin memperluas perkhidmatan berkaitan logistik ke perniagaan e-dagang antarabangsa di Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Utara. Kakitangan dalam jawatan yang berkaitan perlu menguasai proses pengisytiharan import dan eksport elektronik dan komoditi lain untuk memastikan kelancaran penghantaran barang. Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Syarikat, sebagai wilayah penting untuk pengembangan e-dagang, tidak kurang penting bagi TikTok daripada pasaran China. Langkah ini adalah untuk meningkatkan pengalaman penyampaian prestasi pengguna antarabangsa.

Kuaishou juga mengejar susun atur sistem logistiknya. Pada malam penyenaraian awam Kuaishou pada Januari 2021, Zhang Yipeng, ketua pusat pemasaran e-dagang Kuaishou, mengesahkan dalam wawancaraLaporan Perniagaan Abad ke-21: “Kuaishou tidak memiliki rencana untuk membangun rantai bekalan e-dagang sendiri dalam jangka pendek. Namun, ini tidak berarti kami tidak akan membangun kemampuan logistik. Pada bulan Juni, kami membuat langkah baru dalam logistik, yaitu, mewujudkan rantai pengiriman dan bekalan di Chengdu. Syarikat pengurusan.”