Flagchip, syarikat cip pengawal automatik, menerima pembiayaan Siri B

Flagchip, pemaju cip pengawal automotif kelas atas, mengumumkan pada 7 Julai bahawa ia telah menyelesaikan ratusan juta yuan dalam pusingan pembiayaan B dan strategik. Dana ini akan digunakan terutamanya untuk penyelidikan dan pengembangan dan pengeluaran besar-besaran pengawal domain casis kuasa generasi baru untuk kereta pintar.

Pembiayaan Siri B diketuai oleh Intel Capital, diikuti oleh pemegang saham Honor Ventures yang ada. Pelabur dalam pusingan strategik termasuk GAC Capital Co., Ltd. dan Kington Capital.

Flagchip ditubuhkan pada Oktober 2020. Sejak penubuhannya lebih dari satu tahun yang lalu, Flagchip telah menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan. Pelabur juga merangkumi Shangqi Capital, Jingwei Pingrui, Shunwei Capital, dan China Capital di bawah SAIC.

Flagchip mengembangkan produk yang banyak digunakan dalam badan, instrumentasi automotif, keselamatan, kuasa, pengurusan bateri dan bidang lain. Flagchip bertujuan untuk mengisi jurang dalam bidang cip pengawal kenderaan rangkaian pintar generasi akan datang di China. Siri FC4 cip MCU kelas automatik 32-bit Flagchip berdasarkan ArmCortex-M4 telah mula beroperasi secara rasmi. Ia dijangka memperoleh sampel kejuruteraan pada suku pertama 2022. Pengeluaran besar-besaran dirancang sekitar bulan Julai dan Ogos. Baru-baru ini, Flagship mengumumkan bahawa ia juga akan melancarkan cip kelas automotif berprestasi tinggi kedua, siri FC4150.

Lihat juga:Syarikat keselamatan kereta pintar Callisto mengumpulkan puluhan juta dana benih

Kakitangan R&D pasukan teras FlagChip mempunyai pengalaman lebih dari 18 tahun dalam reka bentuk cip tolok kereta. Syarikat ini mempunyai pusat dan pejabat R & D di Suzhou, Shanghai dan Beijing.