Gergasi fesyen pantas SHEIN disyaki mencuri reka bentuk

SHEIN, peruncit fesyen pantas yang ditubuhkan di China pada tahun 2008, baru-baru ini terlibat dalam pertikaian pelanggaran hak cipta kerana disyaki mencuri reka bentukWall Street JournalDilaporkan pada 3 Julai.

SHEIN atau syarikat induknya yang berpangkalan di Hong Kong, Zoetop Business Co., telah menjadi defendan dalam sekurang-kurangnya 50 tuntutan undang-undang AS yang didakwa melanggar tanda dagangan atau hak cipta selama tiga tahun terakhir, hampir 10 kali lebih banyak daripada saingan utamanya, H&M.

Rekod mahkamah menunjukkan bahawa penggugat adalah gabungan pereka khusus yang bekerja dari rumah dan gergasi runcit, termasuk anak syarikat Ralph Lauren dan pembuat cermin mata hitam Oakley Inc. Dalam banyak kes, Shin telah menyelesaikan dengan penggugat dan jumlahnya biasanya tidak didedahkan. Dalam beberapa kes, Shin menyalahkan pembekal pihak ketiga sebagai tindak balas terhadap kebimbangan mengenai versi palsu karya mereka, kata aduan itu.

Jurucakap SHEIN mengatakan dalam satu kenyataan: “Kami tidak berniat untuk melanggar hak harta intelek yang sah dan bukan model perniagaan kami untuk melakukannya. Pembekal SHEIN diminta untuk mematuhi dasar syarikat untuk membuktikan bahawa produk mereka tidak melanggar hak harta intelek pihak ketiga. Kami akan terus melabur dan meningkatkan proses tinjauan produk kami”.

Pada bulan Mei 2021, data dari App Annie dan Sensor Tower menunjukkan bahawa SHEIN telah menggantikan Amazon sebagai aplikasi membeli-belah yang paling banyak dimuat turun di platform iOS dan Android di Amerika Syarikat.

Lihat juga:Or Foundation dan SHEIN meletakkan asas untuk perubahan global dalam dana tanggungjawab pengeluar

Syarikat itu telah menyelesaikan tujuh pusingan pembiayaan sejak 2013. Pada bulan April 2022, SHEIN dilaporkan telah mengumpulkan dana $1 bilion dengan penilaian $100 bilion. Di samping itu, terdapat juga berita bahawa SHEIN akan membuat tawaran awam awal.