Grace Tao, naib presiden global Tesla: Separuh daripada penghantaran dunia berasal dari kilang Shanghai yang besar

TempohUcapan dalam talian pada majlis perasmian Sidang Kemuncak Perbadanan Multinasional Qingdao ke-3Pada petang Ahad, Grace Tao, naib presiden global Tesla, mengatakan bahawa penerimaan pengguna China terhadap kenderaan elektrik meningkat dari tahun ke tahun, dan pasaran China memainkan peranan utama yang sangat diperlukan dalam industri kenderaan tenaga baru global.

“Shanghai Gigafactory ingin menjadi pangkalan eksport dan pusat pengeluaran Tesla yang paling penting. Pada tahun 2021, ia akan menghantar lebih daripada 480,000 kenderaan elektrik tulen kepada pengguna di seluruh dunia, menyumbang separuh daripada penghantaran global Tesla dan menghantar tahap tinggi ke dunia. Dibuat di China,” kata Grace Tao.

Dia juga mengungkapkan dalam pidatonya bahawa Tesla akan mempercepat usaha penyetempatannya dan mendirikan R&D dan pusat data di China. Tao berkata: “Pusat R&D akan menjadi pusat R&D inovasi kenderaan pertama Tesla di luar Amerika Syarikat, mewujudkan model baru yang dirancang di China, dibuat di China, dan yang pertama dijual di dunia.”

Lihat juga:Kilang Tesla Shanghai menyambung semula pengeluaran sepenuhnya

Pada bulan Julai 2018, Tesla menandatangani perjanjian pelaburan untuk projek kenderaan elektrik tulen dengan Kerajaan Perbandaran Shanghai dan Jawatankuasa Pengurusan Kawasan Baru Shanghai Lingang. Pada bulan November 2019, Tesla Shanghai Gigafactory memasuki pengeluaran percubaan. Hanya memerlukan 10 bulan untuk pangkalan itu dibina dari awal, dari siap hingga dimasukkan ke dalam pengeluaran. Pada Januari 2020, kumpulan pertama Model 3S yang dihasilkan di Shanghai Gigabit Factory mula dihantar kepada pengguna.

Xin Guobin, timbalan menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, mengatakan pada sidang media pada 14 Jun bahawa penjualan kumulatif kenderaan tenaga baru di China telah meningkat tajam dari 20,000 pada akhir 2012 menjadi 11.08 juta pada akhir Mei tahun ini. Sejak 2015, pengeluaran dan penjualan secara konsisten menduduki tempat pertama di dunia setiap tahun.