Hasil penjualan pasaran permainan China pada bulan Mei adalah AS $340 juta, penurunan tahun ke tahun sebanyak 6.74%

Gamma Data, sebuah organisasi penyelidikan permainan China, mengeluarkan “Laporan Industri Permainan Mei 2022“Rabu. Laporan itu menunjukkan bahawa pendapatan penjualan sebenar dari pasaran permainan China adalah 22.919 bilion yuan ($3.4 bilion) bulan lalu, turun 6.74 peratus tahun ke tahun, dipengaruhi oleh permainan mudah alih.

Hasil penjualan sebenar pasaran permainan mudah alih China adalah 16.595 bilion yuan, turun 2.15% bulan ke bulan dan 10.85% tahun ke tahun. Ini terutama disebabkan oleh penurunan banyak permainan utama berbanding dengan periode yang sama tahun lalu, dan prestasi permainan baru yang buruk, yang tidak dapat membawa peningkatan yang signifikan. Sebaliknya, hasil penjualan sebenar permainan China di pasaran luar negara adalah AS $1.446 bilion, penurunan sebanyak 5.80% dari bulan sebelumnya. Sebab utama ini adalah penurunan dalam perolehan beberapa permainan utama.

Hingga kini, hasil penjualan sebenar pasaran permainan China telah menurun dari tahun ke tahun selama tiga bulan berturut-turut. Ini adalah kali kedua hasil penjualan menurun dari bulan ke bulan dan tahun ke tahun tahun ini.

Pada bulan Mei 2022, di antara 10 produk teratas dalam senarai pengiraan perolehan, 7 produk tetap sama seperti bulan lalu. Kedudukan tiga produk pertama tetap sama, dan jumlah jenis permainan tetap sama. “Naruto: Ultimate Storm” dan “Infinite Borders” kembali ke senarai, manakala “Ask” berada di kedudukan 10 teratas.

Lihat juga:Tencent akan mengadakan persidangan permainan SPARK 2022 pada 27 Jun

Pada bulan Mei 2022, permainan MOBA mempunyai bahagian perolehan tertinggi, yang meningkat dari tempoh yang sama tahun lalu, terutamanya disebabkan oleh prestasi “League of Legends: Wild Crack”. Peningkatan bahagian perolehan permainan RPG berasaskan giliran adalah disebabkan oleh prestasi produk yang baik seperti “Fantasy Westward Journey” dan versi dalam taliannya. Di antara 50 permainan mudah alih teratas dari segi perolehan, permainan papan automatik muncul untuk pertama kalinya, berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu.

Juga pada bulan Mei 2022, jumlah gangguan produk permainan mudah alih menurun sebanyak 60% dari bulan sebelumnya. Purata masa untuk produk yang tidak berfungsi ini adalah lebih daripada tiga tahun.