Honda China dan CATL mencapai perjanjian pembelian jangka panjang

Honda China mengumumkan pada 7 SeptemberIa menandatangani memorandum kerjasama strategik dengan syarikat gergasi bateri China, CATLMenurut perjanjian itu, kedua-dua pihak akan berkomitmen untuk membangun sistem penawaran dan permintaan bateri kuasa jangka panjang dan stabil untuk mempercepat perniagaan elektrifikasi.

Sementara itu, pada 31 Ogos, Honda China menandatangani perjanjian dengan China Dongfeng Motor dan Guangzhou Automobile Group. Kedua-dua syarikat itu akan bersama-sama menubuhkan HDG (Beijing) Trading Service Co., Ltd. pada akhir bulan September, yang terutama terlibat dalam perolehan produk bateri kuasa di China.

Honda China menyatakan bahawa anak syarikatnya sekarang Guangqi Honda dan Dongfeng Honda membeli bateri kuasa kenderaan elektrik tulen dari CATL. Di masa depan, mereka akan dibeli secara seragam oleh pemula untuk mencapai kecekapan yang ditingkatkan.

Di samping itu, Honda dan CATL juga akan berunding dengan projek kilang di Yichun, Jiangxi, yang sedang dalam pembinaan, untuk mencapai sistem logistik yang lebih cekap dalam bidang seperti pengeluaran intensif dan kitar semula bateri. Langkah ini bertujuan untuk memastikan bekalan bateri kuasa stabil jangka panjang dan meningkatkan daya saing.

Pada tahun 2020, Honda dan CATL menandatangani perjanjian kerjasama strategik serba lengkap mengenai bateri kuasa untuk kenderaan tenaga baru. Kandungan kerjasama merangkumi bidang seperti pengembangan bersama bateri kuasa, bekalan stabil, kitar semula dan penggunaan semula. Penubuhan syarikat baru ini akan memperkukuhkan lagi kerjasama strategik antara keduanya, dan menyatukan sistem penawaran dan permintaan bateri kuasa untuk pengembangan berterusan barisan produk kenderaan elektrik tulen “E: N” baru Honda di China.

Lihat juga:Honda hanya akan melancarkan kenderaan elektrik di China selepas 2030

Honda merancang untuk melancarkan 10 kenderaan elektrik tulen E: N ke China menjelang 2027. Dengan pelancaran produk jenama E: N, Honda menawarkan pengalaman jenama baru melalui saluran jualan luar talian dan model jualan bilik pameran dalam talian. Guangqi Honda dan Dongfeng Honda juga telah memulakan pembinaan kilang kenderaan elektrik baru. Melalui langkah-langkah di atas, Honda telah melakukan segala usaha untuk mempercepat transformasi elektrifikasi.

Penubuhan usaha sama baru ini merupakan penyatuan dan pengukuhan strategi elektrifikasi Honda. Di masa depan, Honda akan terus melakukan berbagai langkah elektrifikasi yang meliputi rantai nilai, dan mewujudkan visi berkecuali karbon pada tahun 2050 secepat mungkin.