Jabatan audit menafikan bahawa nombor pendaftaran permainan tidak dikeluarkan

Eksport Media CinaChinaStarMarket.cnMelaporkan pada hari Isnin bahawa berhenti mengeluarkan nombor pendaftaran permainan baru adalah negatif utama bagi industri permainan, dan bukannya peraturan yang ditingkatkan untuk permainan remaja untuk mencegah ketagihan dan tema permainan seperti adegan apokaliptik, feminisasi dan homoseksual.

Terpengaruh dengan laporan ini, harga saham syarikat permainan termasuk Station B, Kuaishou, Tencent, dan 37 Games masing-masing turun 9.59%, 7.29%, 5.23% dan 6.46%.

Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Kebangsaan bertindak balasTeknologi Sina“Tidak ada respons yang jelas terhadap laporan ini, tetapi kami masih menerima permohonan untuk nombor pendaftaran permainan secara normal.” Kerajaan menambah bahawa maklumat yang lebih spesifik akan disiarkan di laman web rasminya.

Pengumuman terkini mengenai permainan yang diluluskan oleh pihak berkuasa dikeluarkan pada 22 Julai 2021. Sejak itu, ada desas-desus bahawa versi pengawasan baru untuk nombor pendaftaran permainan akan segera dilaksanakan.

Minggu lalu, terdapat khabar angin bahawa peraturan baru akan melarang kelulusan permainan 2D dan cyberpunk. Sebilangan pengguna Maimai, platform perkongsian maklumat pencarian pekerjaan China yang disahkan sebagai pekerja Lilith Games, mengatakan bahawa projek permainan mudah alih 2D yang mereka usahakan telah gagal, menyebabkan pemotongan pekerjaan di bahagian tersebut.

Lihat juga:Sensing Tower: 34 pengeluar permainan mudah alih China memasuki 100 teratas dengan pendapatan terbesar

Dikhabarkan, buat masa ini, permainan yang digunakan untuk semakan perlu dinilai daripada lima aspek berbeza dan hanya permainan yang mendapat markah melebihi 30 mata dalam penilaiannya boleh diletakkan dalam barisan kelulusan nombor pendaftaran. Beberapa kategori permainan tertentu kini menghadapi pemeriksaan yang lebih ketat.