Kenderaan elektrik AITO M5 dilancar 7 September ini

Eksport Media CinaFijiphilippines. kgmDifahamkan dari sumber pada 17 Ogos bahawa AITO M5 EV, anak syarikat AITO yang diciptakan bersama oleh Huawei dan Seres, akan mengumumkan harga runcitnya pada persidangan pelancaran produk baru Huawei pada 7 September.

EV AITO M5 juga dijangka menjadi model pertama dilengkapi sistem HarmonyOS 3.0 dan ditawarkan dalam dua versi jelajah iaitu 500km dan 540km.

Kereta baru masih akan mempunyai reka bentuk AITO M5 Extended Range Edition, tetapi menambah pilihan warna baru “Warm Nebula.” Nama warna baru berasal dari percintaan Nebula Kutub, dan penampilan keseluruhannya adalah warna hangat. Oleh kerana kereta baru adalah EV tulen, reka bentuk gril besar dikeluarkan dari bahagian depan kereta, dan bentuk rongga lampu baru juga digunakan di dalam kumpulan lampu depan. Di samping itu, kereta baru menawarkan pengguna roda 19 inci dan 20 inci.

Kereta baru masih menggunakan pengelompokan lampu belakang yang serupa dengan kenderaan syarikat lain, tetapi logo di bahagian belakang AITO M5 ini akan diterangi oleh lampu belakang itu sendiri, dan logo “AITO” merah akan menjadikan pengelompokan lebih jelas. Dari segi saiz badan, saiz kereta baru ialah 47851930Panjang, lebar dan tinggi masing-masing adalah 1620mm, dan jarak roda 2880mm.

Pegawai itu juga mendedahkan bahawa kereta baru akan menyediakan versi standard pelek 19 inci dan reka bentuk rintangan angin rendah, sementara model mewah akan menyediakan pelek 20 inci dan menggunakan reka bentuk tertutup kawasan besar untuk mengurangkan lagi pekali seret.

Lihat juga:SUV Alto M5e akan debut pada 12 September

Dari segi kuasa, kereta baru akan melancarkan versi motor tunggal dan dwi-motor. Motor hadapan/belakang akan mempunyai kuasa maksimum 165 kW dan 200 kW, dan akan dilengkapi dengan bateri lithium iron fosfat. Ia akan terus dilengkapi dengan konsol tengah pintar HarmonyOS untuk meningkatkan tahap kecerdasan kenderaan elektrik tulen.