Kesan permintaan China terhadap penghantaran suku pertama Tesla

Tesla melaporkan suku pertama yang lebih baik daripada yang dijangkakanHasilPada hari Jumaat, penghantaran dari perniagaan China memainkan peranan penting dalam data yang mengejutkan.

Syarikat yang berpangkalan di California itu mengatakan bahawa ia menghantar 184,800 kenderaan di seluruh dunia dalam tiga bulan pertama tahun ini, lebih banyak daripada Wall Street172,230Ramalan. Tesla menjual 182,780 unit Model 3 dan Model Y, mengalahkan jangkaan pasaran untuk penjualannya160,230Penghantaran. Kekurangan cip adalah alasan bahawa sedan Model S dan SUV Model X hampir tidak ada di pasaran, tidak ada yang dihasilkan pada suku ini, dengan jumlah penjualan hanya 2.020.

“Kami didorong oleh sambutan kuat Model Y di China dan bergerak pantas ke arah kapasiti penuh,” kata Tesla dalam satu kenyataan. Walaupun syarikat itu tidak menjual secara geografi, China dan Amerika Syarikat kekal sebagai pasaran terbesarnya.

Tesla baru-baru ini menyegarkan Model S dan Model X, dan peranti baru baru dipasang untuk ujian. Syarikat itu mengatakan bahawa Model S dan Model X yang baru telah menerima “ulasan yang sangat baik,” sambil menambah bahawa mereka masih “pada tahap awal untuk mempercepat pengeluaran”.

Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif pengeluar kenderaan elektrik (EV) terkemuka di dunia,Tweet“Penyebutan khas Tesla China” pada hari Isnin.

Lihat juga:Kilang supercharger baru Tesla memulakan pengeluaran di Shanghai

Penganalisis Wedbush Daniel Ives memetik ramalan angka penghantaran “rahang” China, pasaran China mengenai40 peratusJumlah jualan Tesla menjelang 2022.

“Kami sekarang berpendapat bahawa Tesla dapat menyampaikan lebih dari 850,000 kenderaan tahun ini dan berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran yang diharapkan sebanyak 900,000 kenderaan, walaupun terdapat kekurangan cip dan pelbagai masalah rantaian bekalan dalam industri automotif,” kata Ives.DitulisDalam laporan penyelidikan pada hari Jumaat.

Pada suku pertama, Tesla menghasilkan 180,338 kereta. Penganalisis Cowen Jeffrey OsborneDitulisDalam laporan pada 4 April, penggantungan sementara kilang Fremont syarikat itu akan menjadikan kilang 100 bilion di Shanghai untuk mengambil bahagian yang lebih besar dalam pengeluaran suku ini, yang mungkin menyokong keuntungan syarikat.

Di bawah persaingan sengit dari permulaan kenderaan elektrik domestik, Tesla bersungguh-sungguh mempromosikan China, pasaran kereta terbesar di dunia. Perdana Menteri China Li Keqiang, yang secara peribadi bertemu dengan Musk pada tahun 2019, berkata dalam satu kenyataan pada bulan Mac bahawa kerajaan akan membantu menambah lebih banyak stesen pengisian kenderaan elektrik dan kemudahan penggantian bateri di seluruh negara. Langkah-langkah baru ini dijangka menambah momentum kepada industri kenderaan elektrik negara.

Saham Tesla melonjak 4.4% pada hari Isnin untuk ditutup pada $691.05 selepas naik 7% dalam perdagangan premarket, sementara saham pembuat kereta elektrik China jatuh. Nio turun 0.9 peratus, XPeng merosot 2.5 peratus dan Li Automobile turun 1.2 peratus.

Tesla juga mengatakan bahawa jumlah penghantarannya harus dianggap sedikit konservatif, dan jumlah penghantaran akhir mungkin berubah sehingga 0.5% atau lebih.