Kuaishou memperdalam pelarasan struktur organisasi

Berita PembersihanPada 5 Ogos, dilaporkan bahawa Kuaishou, pesaing utama TikTok versi Douyin China, mengumumkan penyesuaian struktur organisasi yang melibatkan beberapa jabatan dan telah menubuhkan sebuah jawatankuasa pengurusan baru.

E-mel dalaman menunjukkan bahawa jawatankuasa pengurusan baru Kuaishou terdiri daripada 12 anggota, dan Ketua Pegawai Eksekutif Cheng Yixiao bertanggungjawab sepenuhnya terhadap tadbir urus korporat firma itu. Selepas penyesuaian, Liu Feng dan Ma Hongbin masing-masing akan berperanan sebagai ketua Jabatan Perdagangan dan Jabatan Antarabangsa. Barisan sokongan bersepadu yang baru ditubuhkan termasuk jabatan kejuruteraan kecekapan dan jabatan sokongan dan pengurusan bersepadu. Di samping itu, jabatan sumber manusia menukar namanya kepada garis sumber manusia.

Pada bulan September tahun lalu, Kuaishou memulakan penyesuaian struktur organisasi sistem unit perniagaan, dengan tujuan untuk meningkatkan lagi kecekapan organisasi. Menurut orang yang dekat dengan Kuaishou, ini bermaksud bahawa penyesuaian struktur organisasi sistem unit perniagaan yang telah berlangsung selama hampir satu tahun terus mendalam.

Laporan awam menunjukkan bahawa Ma Hongbin bergabung dengan Kuaishou pada bulan Mac 2017. Sebelum bergabung, dia menghabiskan enam tahun di Boston Consulting Group dan dua tahun sebagai pengarah operasi kanan di Meituan. Setelah bergabung dengan Kuaishou, Ma telah menjalani penggiliran di beberapa jabatan, dan berturut-turut bertugas sebagai ketua analisis strategik, ketua operasi, dan ketua kumpulan perniagaan.

Lihat juga:Dua eksekutif Kuaishou meninggalkan pekerjaan mereka

Liu Feng menyertai Kuaishou pada tahun 2018. Sebelum itu, dia bekerja di jabatan perundingan pengurusan Pejabat Presiden Tencent dan bertanggungjawab untuk sokongan pengurusan pasca pelaburan Kuaishou. Dalam tempoh ketika Liu bertanggung jawab atas sumber daya manusia, pengurusan organisasi dan budaya, kejuruteraan kecekapan dan pekerjaan lain yang berkaitan, Kuaishou secara beransur-ansur membangun sistem pengurusan organisasi yang lengkap, termasuk peringkat profesional, peringkat pengurusan, sistem IT pengurusan syarikat, dll., Dan memulai organisasi sistem unit perniagaan Penyesuaian struktur.

Sebenarnya, sejak September tahun lalu, Kuaishou telah memulai serangkaian penyesuaian struktur organisasi untuk meningkatkan kecekapan. Pada separuh kedua tahun lalu, strategi pengembangan luar negeri Kuaishou telah beralih ke operasi yang disempurnakan, meningkatkan kecekapan operasi pasukan operasi pusat dengan mengecilkan pelaburan pemasaran bukan teras dan mengintegrasikan bunga matahari. Mengenai penyusunan semula Jabatan Antarabangsa pada bulan Mac tahun ini, Kuaishou mengumumkan penubuhan jabatan antarabangsa dan komersial yang berasingan untuk memberikan sinergi perniagaan di pasaran domestik dan asing.