Laluan bas memandu sendiri L4 pertama di Guangzhou secara rasmi beroperasi

Guangzhou mengeluarkan artikel melalui WeChat rasminyaPada hari Rabu, ia mengatakan bahawa laluan bas memandu sendiri L4 pertama secara rasmi beroperasi, dan mengatakan bahawa warga kini boleh membuat janji temu untuk perjalanan ujian percuma.

Laluan bas adalah “Nansha No. 23”, dengan panjang keseluruhan 8.5 kilometer. Ia mula beroperasi secara rasmi pada 1 Januari 2022 dengan waktu perkhidmatan harian dari jam 7:00 hingga 19:00.

Di dalam bas biru ini, penumpang boleh mengawal lampu dan penghawa dingin melalui sistem kawalan robot suara bas pintar “Little Fish”. Kenderaan ini juga dilengkapi dengan anggota keselamatan peringkat profesional, dua lidar 64 baris, 12 kamera definisi tinggi, port USB dan butang brek perlahan. Sekiranya berlaku kecemasan, penumpang boleh menekan butang brek perlahan untuk menghentikan kenderaan dengan perlahan.

Kereta ini dilengkapi dengan port USB dan kit ubat untuk membolehkan penumpang menikmati pengalaman dan keselamatan perjalanan yang positif. Kereta memandu sendiri terhad kepada 6 orang, dan tempahan diperlukan untuk bas memandu sendiri. Pada masa ini, perkhidmatan ini adalah percuma, tetapi bayaran akan dikenakan pada masa akan datang mengikut peraturan yang berkaitan.

Lihat juga:Pony.ai dan FAW Nanjing menjalin kerjasama strategik untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi L4

Harus diingat bahawa penumpang harus berumur sekurang-kurangnya 18 tahun dan mempunyai kemampuan penuh untuk tingkah laku sivil. Sekiranya penumpang tidak menaiki kereta tepat pada waktunya tiga kali, orang itu akan disenarai hitam dan tidak dapat meneruskan tempahan.